Британски дакел се срещна със своя клонинг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© David Parker / SOLO Syndication
Антония Михайлова

Жителка на Южен Лондон станала първият във Великобритания собственик на куче, получил точно генетично копие на своя любимец. Клонирането е проведено в една от лабораториите на Южна Корея.

Сега британският дакел на име Вини за първи път се е срещнал със своя клонинг. Стопаните решили да клонират възрастното животно в началото на 2014 година и на 30 март в южнокорейската лаборатория на бял свят се появил Мини Вини. Първите четири месеца от живота си паленцето се намирало под наблюдението на учените и сега най-сетне си го прибрали вкъщи.

„Мини Вини напълно съответства на Вини, когато тя беше малко кученце – отбелязва 29-годишната му стопанка Ребека Смит. – Не мога да повярвам в това, но се случи истинско чудо.“ Клонирането на кучето струва 60 000 паунда, но Ребека не дала и стотинка, тъй като станала победителка в конкурс, организиран от компанията Sooam Biotech, която се занимава с клониране на домашни животни.

Пред журналисти жената разказала, че много обича своята Вини, но разбира, че тя няма да живее вечно. Кученцето е износено от безплодна кучка, на която било направено цезарово сечение.

Sooam Biotech предложила на британците да последват примера на Смит и да клонират домашните си любимци.

Съобщава се, че един от създателите на овцата Доли (първото в света клонирано животно) се отнася скептично към клонирането на домашни любимци. Според ембриолога Йън Уилнът върху личността на животното голямо влияние оказва възпитанието, а не пълната идентичност на гените.

Той смята, че собствениците на кучета ще бъдат разочаровани от това, че клонингите им няма да станат точни копия на техните кучета и котки.

Южнокорейската компания Sooam Biotech е основана през 2006 г. През 2007 година фирмата за първи път клонирала куче.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори