Швейцарското сирене остана без дупки
Кой ли в детството си не е интересувал от произхода на дупките в сиренето? Уикипедия твърди, че те са резултат от отделянето на въглероден диоксид от бактериите Propionibacter shermani, който се натрупва във вид на балончета. За това е известно от изследванията на американския учен Уилям Кларк, публикувал работа на тази тема още през 1917 г.
Но швейцарските учени опровергават това остаряло мнение. Пренасяйки любопитството от детството в зрелостта, изследователите от швейцарския изследователски център Agroscope твърдят, че наличието на дупки в сиренето е резултат от присъствието на микроскопични частички сено в изходното мляко. Изследването е извършено съвместно с държавните лаборатории за приложни науки и технологии на Швейцария.
Оказва се, че при използването на съвременните методи за доене и херметичните стерилни ведра за млякото дупките в сиренето изчезват. За последните 15 години дупките в швейцарските сирена постепенно изчезнали, тъй като все повече ферменти започнали да преминават на съвременно оборудване.
Изследователите са направили такъв извод въз основа на периодични наблюдения в зреещо сирене с помощта на компютърна томография. Наблюденията били провеждани 130 дни.
Сиренето е един от най-древните хранителни продукти. Историците спорят къде за първи път се е зародило неговото производство. Най-древните находки датират от 5500 г. пр.н.е. и са открити на територията на съвременна Полша.