Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апендиксът има решаващо значение за храносмилането

4 декември 2015 г. в 00:13
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27

Учени от Мелбърн получиха ново доказателство, че апендиксът, който често се отстранява като ненужен, може да има решаващо значение за пълноценното функциониране на храносмилателната система.

Изследователи от института „Уолтър и Елиза Хол“ са установили, че група имунни клетки работи съвместно с апендикса за защита на стомашно-чревния тракт от инфекции.

Те функционират координирано по време на хранителни отравяния и други бактериални инфекции, а също така помагат да се укрепи имунната система при болни от рак.

„Много е популярна идеята, че апендиксът е ненужен израстък – казва водещият изследовател проф. Габриела Белз. – Но вероятно ще се наложи да преразгледаме ролята на апендикса за нашето здраве“.

Водещият изследовател проф. Габриела Белз. © Supplied

Водещият изследовател проф. Габриела Белз. © Supplied

По думите ѝ хирурзите вече са престанали безразборно да остраняват апендикса, като прибягват до операция при по-сериозни случаи на апандисит.

Новото изследване е установило, че вродените лимфоидни клетки предпазват апандисита от вредните бактерии.

Това позволява на този неголям орган да служи в качеството на убежище за „добрите“ бактерии, които могат повторно да заселят стомашно-чревния тракт и да възстановят здравето на храносмилателната система.

Категории на статията:
Здраве