Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неограничената енергия вече е факт?

19 юли 2024 г. в 15:10
Последно: 22 юли 2024 г. в 13:34

Индийската компания HYLENR обяви, че е успяла да създаде първата в света технология за студен ядрен синтез, която позволява създаването на чиста енергия.

Компанията получи патент от индийското правителство за своята технология за нискоенергийни ядрени реактори.

По време на технологичната демонстрация учените успяха да постигнат последователно 1,5-кратно увеличение на количеството енергия с входяща електрическа мощност от 100 W, пише Interesting Engineering.

Според HYLENR, те са използвали нискоенергиен реактор, за да създадат реакция на студен синтез, използвайки малко количество водород и електричество. Така топлината и енергията са генерирани чрез ядрен синтез.

Експериментът показа, че реакторът може да произведе поне 1,5 пъти повече топлина и енергия, отколкото е изразходвано за старт на синтеза.

Технологията е обещаваща, коментират експерти.

Индийската компания иска да увеличи производството на енергия с 2,5 пъти в сравнение с енергията, изразходвана за стартиране на студен ядрен синтез.

Докато светът търси по-чисти начини за задоволяване на енергийните си нужди, ядреният синтез се смята за най-добрият начин за производство на неограничена енергия.

Може би трябва да отбележим, че технологията за студен синтез е спорна сред физиците в продължение на много десетилетия. Някои от тях смятат, че тази технология може да не е жизнеспособна.

Досега учените са успели да получат само малко количество излишна енергия в резултат на термоядрения синтез. Но експериментите в тази посока продължават.

Времето ще покаже дали технологията за студен синтез, постигната от индийците, наистина ще работи. Началото е обещаващо. Възможно е да се получат огромни количества чиста термоядрена енергия с помощта на тази технология.

Категории на статията:
Физика