Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открит e клетъчен механизъм за справяне със стреса и стареенето

24 септември 2024 г. в 15:43
Последно: 24 септември 2024 г. в 17:37

Изследователи от Университета в Питсбърг и Института за стареене на UPMC са открили механизъм, който играе важна роля не само при възпаление, но и за облекчаване на клетъчния стрес и възстановяване на клетките. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Molecular Cell.

Протеинът STING се активира в отговор на появата на ДНК в клетъчния цитозол, което сигнализира за клетъчен стрес, инфекция или рак.

Известно е, че STING координира възпалението, необходимо за борба снови заплахи за организма.

Нови изследвания показват, че активирането на STING също така задейства процеси, които помагат на клетките да се справят със стреса и увреждането.

Изследователите са анализирали пълния набор от протеини в клетките. Когато STING е бил активиран, било установено, че два ключови транскрипционни фактора, TFEB и TFE3, се преместват в клетъчното ядро ​​и активират гени, отговорни за производството на лизозоми, органели, участващи в автофагията, процеса на клетъчно почистване.

Експертите са открили още, че активирането на STING подобрява автофагията и образуването на лизозоми, което е тясно свързано с дълголетието и здравословния живот.

Тази защитна функция на STING позволява на клетките по-ефективно да отстраняват увредените тъкани и да се справят с клетъчния стрес.

Новата роля на STING в регулирането на автофагията и поддържането на клетъчното здраве може да има древни еволюционни корени.

Умереният клетъчен стрес, който активира STING, може да помогне на тялото да поддържа дълголетие и да забави развитието на заболявания, свързани с възрастта.

Категории на статията:
Медицина