Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствен интелект откри повече от 300 неизвестни досега геоглифа в Наска

25 септември 2024 г. в 10:45
Последно: 25 септември 2024 г. в 10:45

Изкуствен интелект помогна на учените да открият повече от 300 неизвестни досега геоглифа в платото Наска. Някои от тях имат много странна форма.

Геоглифите се намират в южната част на Перу. Смята се, че са създадени преди повече от 2 хиляди години. Фигурите се простират на 500 кв. км.

Група учени от университета „Ямагата“ в Япония, заедно с техни колеги от Ню Йорк, са изследвали мистериозните символи. Те са използвали изкуствен интелект, който е в състояние да идентифицира характеристики на ландшафта, които са невидими за човешкото око.

Системата е анализирала въздушни снимки на Перу и идентифицира 303 нови геоглифа. Повечето от тях изобразяват животни като камили и косатки, но има и човешки фигури.

Има няколко теории за значението на геоглифите. Според едната те биха могли да посочват точките на изгрева и залеза на слънцето и други небесни тела. Според друга теория са с религиозно и култово значение.

Учените предполагат, че използването на изкуствен интелект ще позволи откриването на още повече геоглифи. Може да има хиляди от тях, които все още са неизвестни, съобщава Proceedings of the National Academy of Sciences.

Категории на статията:
Загадки