Тайнствен геоглиф откриха на Наска

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Masato Sakai
Антония Михайлова

Екип японски учени от университета на Ямагата са открили необичаен геоглиф на платото Наска в Перу, известно със своите гигантски рисунки, съобщава Discovery News.

Този път древните жители на пустинята са изобразили митично същество, подобно на стоножка с издаден език. Смята се, че този геоглиф е служил в ритуали и други религиозни обреди.

Дължината на рисунката е 30 метра. Геоглифът е разположен в централната част на Наска между Андите и крайбрежието.

Ръководителят на изследването проф. Масато Сакаи е убеден, че рисунката изобразява несъществуващо насекомо. Миналата година екипът на японския учен откри няколко десетки нови рисунки в Перу, използвайки 3D технология за сканиране на земята.

Тъй като новото изображение се намира на склон, то може да се наблюдава и от земята. Стоножката е датирана от 400-200 г. пр.н.е.

„Безспорно това животно е съществувало само във въображението на авторите – смята Масато Сакаи. – При създаването на рисунката е използвана техника, нехарактерна за другите геоглифи на платото Наска. Изображението е създадено чрез отстраняване на тъмните камъни от повърхността, в резултат на което са се разкрили линии на светла повърхност.“

Буквално в същата местност през 2011 година е открит друг неизвестен по-рано геоглиф. Учените са открили пътека, свързваща тези рисунки, което според тях потвърждава хипотезата за религиозното предназначение на изображението.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори