Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов вид инвазивен червей озадачи учените

25 септември 2024 г. в 16:20
Последно: 25 септември 2024 г. в 15:03

Международен екип от учени – изследователи от Националния природонаучен музей в Париж, университета „Дрексел“, държавния университет на Северна Каролина, университета „Джеймс Кук“ и университета в Шчечин, откри нов вид плосък червей.

Новият вид, наречен Amaga pseudobama, е открит за първи път в Северна Каролина през 2020 г. Той е кафяв плосък червей с дължина няколко сантиметра и идва от Южна Америка.

За да идентифицират червея, изследователите са провели молекулярно изследване.

По време на анализа е станало ясно, че новият вид се различава значително от Obama nungara (вече широко разпространен в Европа) на генетично ниво. След това е било извършено пълно описание на морфологията и митогенома на червея, т.е. наборът от гени, участващи в клетъчното делене.

Новият вид Amaga pseudobama е открит не само в Северна Каролина, но и във Флорида и Джорджия.

Учените подозират, че червеят може вече да се е разпространил в други южни щати. Видът се присъединява към редица други инвазивни плоски червеи, като Platydemus manokwari.

Сходството на Amaga pseudobama с Obama nungara ще създаде трудности за по-нататъшно изследване на неговото разпространение. Авторите на изследването подчертават, че са необходими по-нататъшен мониторинг и генетичен анализ, за ​​да се разбере по-точно обхватът и екологичното въздействие на новите видове.

Изследването е публикувано в списание PeerJ, пише „Нюзуик“.

Категории на статията:
Животни