Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удивително: Откриха нов милисекунден пулсар

25 септември 2024 г. в 18:00
Последно: 25 септември 2024 г. в 15:24

Екип от астрономи от университета в Нанкин (Китай) откри нов милисекунден пулсар в кълбовидния клъстер Terzan 6. Откритието е направено с помощта на телескопа Green Bank и е публикувано на сървъра arXiv.

Милисекундните пулсари са неутронни звезди, които се въртят с периоди по-малки от 30 милисекунди и имат мощно електромагнитно излъчване.

Астрономите смятат, че такива пулсари се образуват в бинарни системи, където масивна звезда, превърнала се в неутронна, ускорява въртенето си поради натрупването на материя от спътник.

Терзан 6, отдалечен на 21 800 светлинни години, не е имал известни пулсари досега.

Екипът използва 4-8 гигахерца (C-обхват) GBT телескоп, за да наблюдава Terzan 6, където се предполага, че има много пулсари, заради високата плътност на звездните сблъсъци.

В резултат на това е открит пулсар с период от 5,33 милисекунди, който е обозначен като PSR J1751-3116A.

Пулсарът PSR J1751-3116A има мярка на дисперсия от 383,08 парсека на кубичен сантиметър, което потвърждава връзката му с кълбовидния клъстер Terzan 6.

Наблюденията показват също, че плътността на потока при честота от 6,0 гигахерца е три микрояна.

Астрономите са изчислили, че при по-ниската честота от 1,44 гигахерца, плътността на потока на пулсара може да достигне до 23 микроянга, като се има предвид приблизителен спектрален индекс от -1,4.

Изследователите предполагат, че PSR J1751–3116A е изолиран милисекунден пулсар, образуван в резултат на динамични взаимодействия в колабиращото ядро ​​на клъстера.

Това съответства на характеристиките на Terzan 6, за който е известно, че е звезден куп с висока плътност.

В заключение авторите на изследването отбелязват, че по-нататъшни наблюдения, включително използването на телескопите GBT и MeerKAT, могат да доведат до откриването на нови пулсари в Terzan 6.

Тагове:
Категории на статията:
Вселена