Мистериозен радио-сигнал от дълбокия космос озадачи астрономите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени откриха неутронна звезда, която според тях може да проправи пътя за нов клас звездни обекти. Звездата е открита на 1300 светлинни години от Земята. Невероятно, но изследователите смятат, че това може да пренапише нашето разбиране за определени звездни системи.

Откритието започва, когато Маниша Калеб, преподавател в университета в Сидни, и екипът на MeerTRAP забелязват странен импулс, излъчван от областта Vela-X 1 на Млечния път. Пулсът, казва Калеб, е продължил около 300 милисекунди.

Когато се задълбочават в данните от този регион, те откриват повече импулси. Данните, които Калеб показва, могат да ни отведат до нов клас звездни обекти.

Групата изследователи наименува неутронната звезда, отговорна за импулса PSR J0941-4046. Казват, че има някои характеристики на „пулсар“ или дори на „магнетар“.

Пулсарите са изключително плътните останки от колабираща гигантска звезда. Те обикновено излъчват радиовълни от полюсите си и импулсите често могат да бъдат измерени от Земята, докато звездата се върти.

Но групата е била объркана от дължината на импулсите. В момента най-дългото известно завъртане от пулсар е само 23,5 секунди. По тази причина учените смятат, че може да са открили нов клас радиоизлъчващи обекти.

Изследователите споделят своите открития в нова статия, публикуван в Nature Astronomy този месец. В нея те описват подробно защо вярват, че са открили нов клас звездни обекти.

Освен откриването на неутронна звезда, за разлика от всичко, което е виждано досега, групата я открива и в „гробището“ на неутронни звезди. Предполага се, че конкретната област на пространството, в която е открит PSR J0941-4046, е изпълнена с неутронни звезди в края на жизнения им цикъл. Следователно те не са толкова активни или дори изобщо не са активни.

Тъй като PSR J0941-4046 все още излъчва радиосигнал, той представлява аномалия на това, което в момента знаем за неутронните звезди. Освен това, тъй като един тип импулс, записан от обекта, е „квазипериодичен“ по природа, той може да предостави ценна информация за това как работи PSR J0941-4046.

Заедно тази информация може да отключи изцяло нов клас звездни обекти. И ако това е така, това може да предостави повече данни за НАСА и други учени, които да бъдат анализирани. Още по-интригуващо обаче е, че Калеб и другите дори не са сигурни, че PSR J0941-4046 е обектът, излъчващ сигналите.

Ако е така, това би могло да докаже съществуването на „магнетар с ултра дълъг период“. Това е вид неутронна звезда, за която учените отдавна смятат, че съществува. Разбира се, това не е първият път, когато мистериозни радиоимпулси озадачават учените. И със сигурност няма да е последен.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори