Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстословици и игри на думи държат болестта на Алцхаймер далеч от нас

26 септември 2024 г. в 12:02
Последно: 26 септември 2024 г. в 12:02

Резултатите от наскоро проведено изследване сочат, че при по-възрастните хора с умерено когнитивно увреждане, които често и редовно решават кръстословици или други игри думи, редят пъзели и четат много, паметта, включително краткосрочната, са забележимо по-добри от тази при връстниците им. Проучването е споделено в статия, публикувана в Journal of Cognitive Enhancement.

Изследователите са анализирали данни за девет години, от 2012 до 2020 г., на близо 6000 души с леко когнитивно увреждане, предвестник на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

През годините участниците редовно са отговаряли на въпроси, свързани с това колко често се занимават с дейности, стимулиращи мозъка, като четене, игра на настолни игри и различни хобита. Хората са правили и когнитивни тестове.

Анализът на събраната информация показва, че по-възрастните в групата с най-високо ниво на участие в провокиращи мисълта дейности постоянно показват най-добри резултати в тестове за различни видове памет, внимание и скорост на усвояване на нова информация.

На второ място са участниците от „средната“ група, а на трето – групата от по-възрастни хора, които не са „натоварвали“ мозъка си с решаване на кръстословици или други игри.

снимки: Freepik

Освен това, въпреки факта, че когнитивната функция на участниците намалява през годините, спадът е почти незабележим сред феновете на кръстословиците и настолните игри.

Авторите на изследването се надяват, че констатациите ще накарат лекарите да препоръчат на по-възрастните пациенти с леки когнитивни увреждания да прекарват поне 3-4 дни в седмицата в игра на скрабъл, решаване на кръстословици, четене или правене на нещо друго, което поддържа мозъка активен.

Категории на статията:
Здраве