Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушаването на циркадния ритъм може да доведе до рак

1 октомври 2024 г. в 17:30
Последно: 1 октомври 2024 г. в 16:48

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн откриха, че нарушаването на циркадния ритъм може да ускори прогресията на колоректалния рак, като повлияе на микробиома и функцията на чревната бариера. Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Проучването установило, че нарушаването на биологичния часовник на тялото, причинено от фактори на околната среда като излагане на светлина и късно хранене, има значително въздействие върху здравето на червата. В резултат на това рискът от развитие на колоректален рак расте.

За да проучат тази връзка, учените са използвали миши модели на колоректален рак. Те открили, че когато биологичният часовник на мишките е бил нарушен, има значителни промени в изобилието и разнообразието от бактерии в червата им.

Тези промени стават по-изразени с напредването на рака, което предполага силна връзка между циркадните ритми и здравето на микробиома.

В допълнение, екипът идентифицирал промени в микробните пътища, свързани с метаболизма на нуклеинови киселини, аминокиселини и въглехидрати.

Тези промени водят до намалени нива на слуз, защитаваща чревната лигавица, което увеличава пропускливостта на чревната бариера. В резултат на това бактериите и токсините могат да навлязат в кръвта, ускорявайки развитието на рака.

Необходими са дългосрочни проучвания, за да се определи дали нарушените циркадни ритми водят до рак и да се разработят начини за предотвратяване на заболяването, казват експертите.

Категории на статията:
Медицина