Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Астрономи откриха супер-Нептун на 685 светлинни години от Земята (видео)

4 октомври 2024 г. в 15:30
Последно: 4 октомври 2024 г. в 14:15

Астрономи откриха нова екзопланета от редкия клас супер-Нептун. Тя обикаля около звезда от слънчев тип, като прави едно завъртане почти всяка седмица.

Небесното тяло е шест пъти по-голямо и повече от 30 пъти по-масивно от Земята, но има по-ниска плътност от други подобни екзопланети.

Международен екип от астрономи, ръководен от Амадео Кастро-Гонзалес от Астробиологичния център в Мадрид, откри нова екзопланета с помощта на телескопа TESS на НАСА.

Обсерваторията помага на учените да откриват екзопланети по време на техните „транзити“ – преминаване през диска на тяхната звезда.

Този път учените са забелязали промяна в блясъка на звездата от слънчев тип TOI-5005 на разстояние около 685 светлинни години от Земята.

Те предполагат, че този ефект се наблюдава заради небесно тяло, което блокира звездата.

За да бъде одобрен обект като кандидат за екзопланета, е необходимо да се запишат три случая на преминаването му през диска на неговата звезда.

Последвали наблюдения са позволили на изследователите да твърдят, че наистина има планета в звездната система.

Находката е обозначена като TOI-5005 b.

Астрономите са установили, че има радиус почти шест пъти по-голям от този на Земята, маса 32,7 пъти по-голяма от тази на Земята и плътност 0,74 g/cm³.

Небесното тяло е разположено доста близо до своята звезда – приблизително на 0,066 астрономически единици, и прави една обиколка около нея за 6,31 дни.

Поради близкия контакт със звездата планетата е гореща – средната температура е 1040 Келвина (767°C).

Що се отнася до вътрешната структура на TOI-5005 b, според изследователите масовата част на ядрото и металната му обвивка е съответно около 0,74 и 0,08. Общата масова част на металите на екзопланетата е 0,76. Тази цифра е малко по-ниска от тази на Уран и Нептун.

Експертите са стигнали до заключението, че TOI-5005 b се е образувала в резултат на натрупване на ядрото.

TOI-5005 b е идентифициран като доста рядък клас супер-Нептуни.

Апаратът TESS на НАСА е предназначен да търси екзопланети чрез наблюдение на техните транзити. Към днешна дата той е идентифицирал повече от 7200 кандидати за екзопланети, от които 557 са потвърдени.

Категории на статията:
Вселена