Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафе или чай: коя от двете напитки намалява риска от инсулт?

7 октомври 2024 г. в 19:45
Последно: 7 октомври 2024 г. в 17:30

Кое е по-добро за здравето – кафе или чай? И двете напитки носят много ползи за здравето, но когато става въпрос за намаляване на риска от инфаркт или инсулт, едната от тях върши много по-добра работа.

Международно проучване, включило повече от 25 000 души, установи, че пиенето на повече от четири чаши кафе на ден увеличава риска от инсулт с почти 40%.

А пиенето на същото количество чай намалява риска с почти една пета.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че пиещите кафе имат други сърдечни проблеми, като високо кръвно налягане, което увеличава риска от инсулт.

В проучването, публикувано в International Journal of Stroke, изследователите са включили 26 950 възрастни от 32 страни. Около половината от анкетираните са преживели инсулт през последните няколко дни.

Средната възраст на участниците е 61 години, като мнозинството са мъже. Много респонденти също са с наднормено тегло, което е рисков фактор за инсулт.

Участниците са попълнили въпросници за тяхната медицинска история, диета, физическа активност и други фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане. Попитали са ги колко чаши кафе пият на ден, както и други напитки като китайски/японски зелен чай, черен чай и други видове чай.

Около всеки пети участник не е пил нито една от напитките, докато почти половината са пили само чай. Около 15% пият само кафе, а всеки пети пие и двете.

Екипът установил, че пиенето на четири или повече чаши кафе на ден повишава риска от инсулт с 37%.

Пиенето на същото количество от двата вида чай намалява риска с 19%. Черният чай има най-нисък общ риск от инсулт – 29%, докато зеленият чай води до 27% намаление на риска.

Изследователите отбелязват, че пиенето на твърде много кафе може да има такъв вреден ефект, защото тези, които пият толкова много от напитката, са склонни да страдат от високо кръвно налягане и сърдечен ритъм като начало. За дълъг период от време тези симптоми могат да увредят кръвоносните съдове в мозъка, увеличавайки риска от кръвни съсиреци и инсулт.

Категории на статията:
Здраве