Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rocket Lab ще разработва алтернатива на марсианската програма на НАСА

9 октомври 2024 г. в 15:40
Последно: 9 октомври 2024 г. в 18:01

Американската компания Rocket Lab е получила задача да разработи алтернативна концепция за доставка на проби от Марс. Основното изискване е експедицията да се осъществи с по-ниски разходи и за по-кратко време.

Както ръководителят на НАСА Бил Нелсън коментира по-рано, програмата на агенцията за Марс, Mars Sample Return, в сегашния си вид ще бъде приложена в най-добрия случай през 2040 г. и ще струва на агенцията 11 милиарда долара.

Съгласно договора с НАСА, Rocket Lab трябва да представи опростена и цялостна концепция за експедиция, която да върне на Земята проби, събрани от марсохода Perseverance. Целта е това да стане „за по-малка сума“ в сравнение с размера на средствата, необходими за програмата MSR. Освен това важен е и срокът за изпълнение.

НАСА обяви, че търси алтернативни идеи за доставяне на марсиански проби още през април.

През юни НАСА избра седем компании за провеждане на 90-дневни проучвания на предложените концепции, включително SpaceX, Aerojet Rocketdyne Lockheed Martin, Northrop Grumman, Blue Origin и други. Rocket Lab не беше сред тези компании.

На 27 септември обаче във федералната база данни за поръчки на САЩ се появи информация, че компанията на Питър Бек е получила договор за $625 000 за изследване на Марс.

„Rocket Lab не беше включена в първоначалните изследователски концепции, избрани от НАСА през юни 2024 г., но по-късно агенцията преоцени предложението на компанията и я избра за изследователския договор, тъй като идеята беше напълно съвместима с заявения фокус на приложението върху иновациите,“ се казва в съобщението на компанията.

От Rocket Lab твърдят, че идеята им е съобразена с двете основни изисквания на НАСА – достъпна цена и ускорено време за изпълнение.

От Rocket Lab заявяват, че ще експедицията ще може да стартира през 2028 г., което означава, че доставката на проби се очаква през септември 2033 г. Освен това общият бюджет на концепцията се оценява на по-малко от 2 милиарда долара.

Доставката на проби от Марс не е единствената експедиция, която Rocket Lab иска да осъществи.

По-рано стана известно, че компанията планира да изпрати две сонди близнаци Blue и Gold на Червената планета като част от проекта ESCAPADE.

Категории на статията:
Слънчева система