Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неандерталците не са изчезнали: Генетиците откриха какво се е случило с тях

16 октомври 2024 г. в 12:27
Последно: 16 октомври 2024 г. в 12:27

Изследователи са сравнили 2 хиляди генома – на хора, живеещи сега, трима неандерталци и един денисовец, за да проследят потока на гени между тези групи през последните четвърт милион години, пише Ancient Origins.

В рамките на изследването учените са използвали генетичен инструмент, наречен IBDmix, който се основава на методи за машинно обучение за декодиране на генома.

Те не са търсили ДНК на неандерталци в съвременните хора, а ДНК на първите хора в генома на неандерталците.

С помощта на новия метод е било възможно да се определят няколко вълни на контакт между неандерталците и хората: първата преди около 200-250 хил. години, втората – преди 100-120 хил. и най-голямата вълна – преди 50-60 хил. години.

„По-голямата част от генетичните изследвания са фокусирани върху това как кръстосването на гени с неандерталци е повлияло на фенотипите на съвременните хора и на нашата еволюция. Но същите въпроси са интересни и в обратна посока“, казва водещият изследовател Джошуа Айки от Института по интегративна геномика „Луис Сиглър“ в Принстън.

Учените смятат, че неандерталската популация всъщност се е състояла не от 3400 размножаващи се индивида, а от приблизително 2400. И не е изчезнала, а е била погълната от човешката.

„Неандерталците до голяма степен са били погълнати от човешката популация“, подчертава Ейки.

Идеята на учения е, че популациите на неандерталците постепенно са намалели, докато последните оцелели са станали част от човешките общества.

Такъв модел на асимилация е предложен за първи път от Фред Смит, професор по антропология в университета на Илинойс, през 1989 г. Получените нови данни потвърждават тази теория.

Категории на статията:
Генетика