Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бактериите могат да се използват в борбата срещу рака

16 октомври 2024 г. в 17:28
Последно: 16 октомври 2024 г. в 17:28

Учени от Японския институт по наука и технологии (JAIST) са разработили нов метод за отглеждане на антитуморни бактерии, използвайки силно порести матрици. Изследването е публикувано в Chemical Engineering Journal.

За първи път в своята работа учените са решили да използват бактерии в борбата с рака. Те са създали „бактериалния консорциум AUN“, състоящ се от бактериите Proteus mirabilis (A-gyo) и Rhodopseudomonas palustris (UN-gyo). Тези две бактерии „нахлуват“ в туморните клетки и инхибират растежа им.

AUN бактериите са показали значителен потенциал при лечението на големи тумори.

За да култивират успешно AUN, учените са използвали микропореста матрица от полидиметилсилоксан (PDMS) и титанов диоксид (TiO₂).

Това създава безопасна среда за развитие на бактерии и предотвратява неконтролираното разпространение на инфекции. Когато е изложен на светлина, TiO₂ генерира реактивни кислородни видове (ROS), отслабвайки бактериите и намалявайки потенциалната им опасност.

Тестовете показват, че AUN, отгледан върху такива матрици, има подобрени противоракови свойства и е в състояние да унищожи различни видове туморни клетки.

При тестване върху мишки с рак на гърдата AUN бактериите показват повишена ефективност, особено срещу резистентни на лекарства тумори.

В процеса на борба с рака AUN стимулира активността на имунните клетки като Т-клетки и NK клетки. Допълнителни тестове потвърждават безопасността на AUN за употреба при животни.

Бактериите не са причинили отрицателни странични ефекти при мишки или кучета, което е важна стъпка към потенциалното използване на тази терапия при хора.

Методът значително доближава бактериалната терапия до клинична употреба.

Категории на статията:
Здраве