Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сондата Hera направи уникални снимки от разстояние 1 милион км

17 октомври 2024 г. в 16:28
Последно: 17 октомври 2024 г. в 17:36

Сондата Hera започна своето дълго пътуване до астероида Dimorph, а учените тестваха колко добре работят инструментите на борда.

Тестването на оборудването на космическия апарат е едно от първите действия на екипа на мисията. В някои случаи тези тестове показват бъдещи проблеми, с които устройството ще се сблъска, или доказват, че всичко върви по план.

Точно такъв е случаят с апарата на Европейската космическа агенция – Hera. Той ще изследва астероида Dimorph, чиято орбита беше успешно променена от апарата на NASA DART преди 2 години, пише Universe Today.

Hera беше изстреляна успешно на 7 октомври. Когато устройството излезе в околоземна орбита, екипът на мисията тества инструментите ѝ, насочвайки камери към Земята и Луната от разстояние около 1 милион километра.

Получените снимки демонстрират възможностите на апарата и предоставят нов поглед към нашата планета и нейния естествен спътник.

Първото изображение е направено от камерата AFC и е най-ясното от три изображения на Земята и Луната, показани от учени от ESA. То дава представа за мащаба на разстоянието между Земята и Луната, което е трудно да се оцени от повърхността на нашата планета.

Второто изображение е направено от инфрачервената камера TIRI, която е проектирана да наблюдава инфрачервени дължини на вълните на светлината.

Наблюдението на Dimorph във времето ще позволи на инструмента да оцени „топлинната инерция“ на определени части от астероида.

По този начин учените ще могат да определят някои важни физически свойства на космическата скала. Успешната работа на този чувствителен инструмент е от решаващо значение за мисията.

Третото изображение е направено с помощта на камерата Hyperscout H. Това устройство е предназначено да изследва астероида Dimorph също в диапазон, невидим за човешкото око – близкия инфрачервен диапазон на дължина на вълната. Инструментът TIRI прави наблюдения в средния инфрачервен диапазон.

Тагове:
Категории на статията:
Наука