Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени работят над триизмерна карта на Вселената (видео)

18 октомври 2024 г. в 16:30
Последно: 18 октомври 2024 г. в 15:43

Учени от Европейската космическа агенция, използващи космическия телескоп Euclid, работят над карта на Вселената, създадена от изображения, направени от телескопа.

Първата част на картата, събрана като мозайка от 260 изображения, обхваща повече от 14 милиона галактики. Но това е само 1% от картата на Вселената, която учените трябва да начертаят.

Мисията Euclid, стартирала през 2023 г. от Европейската космическа агенция с участието на НАСА, изпрати първите си изображения през ноември същата година и през май 2024 г.

Целта ѝ е да създаде триизмерна карта на Вселената във времето и пространството, за да се опита да изясни нейната еволюция. И в резултат на това да хвърли светлина върху мистериозната тъмна енергия и тъмна материя, които заедно съставляват 95% от маса на Вселената.

„Мащабът е напълно неразбираем“, казва научният директор на ЕКА Карол Мандел по време на среща на Международния конгрес по астронавтика в Италия.

Според нея ще бъдат необходими повече от 16 000 4K телевизора, за да се представят изображения с пълна разделителна способност (208 гигапиксела). С помощта на Euclid учените очакват да създадат най-голямата и точна карта на Вселената.

Първата фаза на изследването се проведе през април, когато телескопът прекара две седмици, заснемайки област от южното небе около 500 пъти по-голяма от пълната Луна. Синята лента на изображението е прах и газ в близкия Млечен път, казlа Мандел.

Увеличeнието разкрива въртящи се галактики, взаимодействащи на стотици милиони светлинни години, някои със свръхмасивни черни дупки в центровете си, които излъчват гравитационни вълни.

През следващите шест години телескопът ще сканира около една трета от нощното небе в автономен режим.

Изследователите смятат, че окончателната карта ще съдържа около 8 милиарда галактики на възраст до 10 милиарда години.

Чрез наблюдение на галактически купове и други явления, като например как гравитацията огъва светлината, телескопът ще изследва „космическата мрежа“ – разпределението на материята в пространството и времето.

Тъй като тъмната енергия и тъмната материя влияят върху образуването на кухини между галактическите купове, измерването на тези кухини може да ни помогне да разберем тяхната природа, казва Валерия Петорино от ЕКА.

Категории на статията:
Вселена