Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайвански учени създадоха миниатюрен квантов компютър, използващ един фотон

19 октомври 2024 г. в 12:23
Последно: 19 октомври 2024 г. в 12:23

Група изследователи от тайванския университет NTHU създадоха уникален квантов компютър с минимални размери.

Тази иновативна разработка използва само един фотон за извършване на изчислителни операции. Информация за това постижение е публикувана от Централната информационна агенция (CNA) на Тайван.

Професор Чу Джисон, един от ключовите участници в проекта, споделя, че този квантов компютър, сравним по размер с конвенционална системна единица, е способен да решава сложни математически проблеми. Като разлагане на прости числа на множители с помощта на алгоритъма на Шор.

В допълнение, устройството има впечатляващата способност да кодира информация, използвайки „32 времеви интервала или измервания в рамките на вълновия пакет на един многоизмерен фотон.“

Професор Джисон обръща специално внимание на уникалното свойство на фотоните да поддържат стабилни квантови състояния при обикновена стайна температура.

Това качество отваря възможността за значително намаляване на консумацията на енергия в сравнение с други видове квантови изчислителни системи.

Категории на статията:
HiTech