Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Археолози направиха уникално откритие в Амазонка

22 октомври 2024 г. в 16:30
Последно: 22 октомври 2024 г. в 15:45

Докато изследваха Амазонка, археолози откриха португалска колония, която се смяташе за изгубена. Откритието е станало благодарение на използването на технологията LiDAR, която помогна да се намери системата на улиците на града.

Археолози са открили отдавна изчезнало колониално селище в Амазонка, датиращо от XVIII век.

Откритието е част от по-голяма инициатива, насочена към идентифициране на археологически обекти в района на Амазонка с помощта на авангардни технологии и опита на местни изследователи, пише Heritage Daily.

Директорът на Музея по археология и етнография на университета в Сао Пауло – Едуардо Невес, сподели подробности за откритието в Манаус. Той коментира, че уличната система на селището е открита с помощта на технологията LiDAR. Мястото е било изоставено след векове на португалско колониално управление.

Технологията LiDAR, която измерва разстоянието чрез изпращане на лазерни импулси надолу към Земята, е позволила на изследователите да направят цифрова карта на ландшафта.

Невес казва, че откритието е важно допълнение към историята на колониална португалска Амазонка, която процъфтява от XVII век до получаването на независимост на Бразилия в началото на XIX век.

Археолозите споделят и за още две находки в щата Рондония.

Първата е каменна конструкция, маркирана с геометрични фигури, включително пътища и фигури под формата на квадрати и кръгове. Втората е мрежеста структура, чието предназначение засега остава неизвестно.

Категории на статията:
Археология