Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката помага на пациентите да се възстановят по-бързо след операция

23 октомври 2024 г. в 12:09
Последно: 23 октомври 2024 г. в 12:09

Американски учени са анализирали няколко десетки произведения по темата за положителното влияние на музиката върху процеса на възстановяване на пациенти след операция.

Материалите за изследването, подбрани от експертите от Колежа по медицина към Калифорнийския държавен университет Нортстейт в Елк Гроув, са избрани сред повече от 3700 статии.

Установена е връзка между слушането на музикални композиции и намаляването на нивото на тревожност, интензивността на болката и количеството използвани болкоуспокояващи.

Положителен ефект под формата на намаляване на болката се появява буквално на следващия ден след като пациентът е слушал на музика.

Хората, които практикуват музикална терапия, са имали намалени нива на тревожност (с около 3%), нормализирали са сърдечната честота и са имали нужда от повече от половината от морфин в сравнение с тези, които не са получавали музикална терапия.

Учените са регистрирали и спад в нивата на кортизола на пациентите след слушане на музика, съобщава Medicalxpress.

„Когато пациентите се възстановяват от операция, понякога изпитват страх или не знаят къде се намират. Музиката може да помогне за облекчаване на този преход и да намали стреса, който идва с него. Тя ви успокоява и създава усещането, че сте на познато място“, коментират резултатите авторите на изследването.

По-рано беше съобщено, че класическата музика помага да се справим с депресията: слушането на композиции от Бах или Бетовен насърчава производството на хормони на щастието, ендорфини.

Категории на статията:
Психология