Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изчезнат ли жабите заради глобалното затопляне

24 октомври 2024 г. в 11:54
Последно: 24 октомври 2024 г. в 11:54

Международен екип от учени прогнозира, че глобалното затопляне значително ще увеличи риска от изчезване на безопашати земноводни като жаби, например.

А причината за това е фактът, че техните местообитания ще изсъхнат, пише в статия в Nature Climate Change.

Учените са съставили глобална карта на районите, където недостигът на вода ще изложи тези видове на повишен риск от изчезване. И то през следващите 60 до 80 години.

Загубата на вода, казват изследователите, ще намали и ще промени размера на местообитанията на земноводните. А това ще направи оцеляването им още по-трудно в ситуация на задълбочаваща се климатична криза.

За да оцени тези рискове, екипът е използвал инструменти за картографиране, прогнозирайки засушавания и покачващи се температури по света.

Учените са оценили чувствителността на екотиповете земноводни. И са създали модели, които показват възможните ефекти върху поведението им при различни сценарии за изменение на климата.

Проучването е установило, че до 2100 г. между 7 и 30 процента от настоящите местообитания на жаби ще станат твърде сухи, за да оцелеят.

А между 15 и 36 процента от площите ще бъдат подложени на редовни засушавания поради горещи вълни, което представлява допълнителна заплаха.

Жабите са особено уязвими от изменението на климата, тъй като тънката им кожа изисква постоянна влага, за да диша.

В условията на загуба на вода телата им изсъхват и те могат да умрат.

Това проучване подчертава, че те ще страдат не само заради сушата, но и от загуба на местообитания, причинена от човешка дейност, болести и замърсяване.

Авторите на изследването стигат до заключението, че за да бъдат смекчени негативните последици от глобалното затопляне, е необходимо спешно да се вземат мерки за защита на местообитанията на земноводните. Както и за намаляване на антропогенното въздействие върху техните екосистеми.

Категории на статията:
Животни