Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени направиха важна крачка по пътя за откриване на нов елемент

28 октомври 2024 г. в 19:25
Последно: 28 октомври 2024 г. в 17:27

Учените от университета в Лунд, Швеция, направиха важна стъпка в търсенето на нови елементи, като успешно тестваха нов метод за наблюдение на 116-протонния елемент ливерморий.

Работата, публикувана в списание Physical Review Letters, отваря пътя за елемент 120, който би бил най-тежкият елемент до момента.

Основната цел на подготвителното изследване е да се наблюдават границите на стабилност на атомните ядра в рамките на теорията за острова на стабилността на свръхтежките елементи.

Изследователите се стремят да открият елемент, който е достатъчно стабилен, за да издържи повече от няколко секунди, което може да доведе до значителен напредък в ядрената физика.

Експериментите са проведени в лабораторията Бъркли в САЩ, където е използван ускорител за доставяне на интензивен йонен лъч към цел, състояща се от тънък слой от елемент, по-тежък от урана.

Pexels

Елементът ливерморий беше открит в детектора само осем дни след началото на експеримента, което показва, че оборудването е конфигурирано правилно.

Експериментът с ливермориум ще продължи до края на годината и изследователите планират да се съсредоточат върху получаването на елемент номер 120 след приключване на настоящата работа.

Този процес може да отнеме няколко години, но откриването на елемент 120 обещава да допринесе значително за разбирането на химията на свръхтежките елементи.

Категории на статията:
Химия