Тайната на живота се крие във „висулките на смъртта”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Необикновено природно явление, открито край бреговете на Антарктида и получило името „висулки на смъртта”, е възможно да е положило началото на живота на Земята. До този извод са стигнали група специалисти, които изучили химичния състав на ледените сталактити. Така учените поставили под съмнение предишната теория за възникването на живота на нашата планета, според която той се е зародил в топлите тропически морета.

Ледените сталактити са наричани „висулки на смъртта”, тъй като, достигайки дъното на морето, образуват паяжина от лед, която убива всичко живо. Специалистите изяснили, че висулките възникват за много кратък период от време – само за няколко дни. Експертите смятат, че тези образувания представляват т.нар. химически градини, които се състоят от замръзнала морска вода.

Леденият сталактит се образува, когато студените потоци вода от повърхността на леда пробиват покривката и попадат в по-топлата морска среда. Тези потоци захващат заобикалящата ги вода и я превръщат в лед. В резултат се получава своеобразна тръба от лед, която достига дъното.

„Произходът на живота на Земята, както предполагат много учени, е имало място в топла среда, подобна на тази, която може да се наблюдава в хидротермалните източници. Но сега има още една теория, според която условията за появата на първите форми на живота може да се видят на морското дъно”, казват учените. Ледените сталактити, според специалистите, може да се формират и в океаните на други планети. Например на спътниците на Юпитер Ганимед и Калисто.

За съществуването на ледените сталактити е известно още от 1960 г. През ноември 2011-а група британски учени успяха да ги заснемат в документален филм.

Източник: Daily Mail

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори