Ако хората изчезнат от Земята…

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Датски учени от университета на Орхус са изяснили как би изглеждала нашата планета, ако не е населена с хора, съобщава сайтът на Американската асоциация за съдействие на развитието на науката.

Според проф. Йенс.Кристиан Свенинг, Северна Европа далеч не е единственият регион, където хората са станали причина за силното съкращаване на многообразието на бозайниците.

Това явление е станало световно. Освен това в повечето места на планетата съществува дефицит на разнообразието на бозайници, ако се сравнява с това, какво би било то без участието на човека.

„В света без хора по-голямата част от Северна Европа вероятно би била дом не само за вълци, лосове и мечки, но и за такива животни като слонове и носорози“, отбелязват учените.

Днес Африка се явява практически единственото място на планетата с голямо разнообразие на големи бозайници. Това не се дължи на факта, според учения Сорен Фарби, че фауната на този континент е аномално богата, а на това, че Африка е едно от малкото места, където човешката дейност още не е унищожила повечето големи животни.

Ако всички хора внезапно изчезнат…

Това, че хората оказват голямо влияние на Земята, отдавна не е тайна – измиране на различни видове животни, озонови дупки и окисляване на океаните са само част от примерите за влиянието на човека върху планетата.

А какво ще се случи със Земята, ако внезапно всички хора на нея изчезнат?

Не е трудно да си представим тихата опустяла планета с разрушени къщи, покрити със зеленина. Но всъщност до момента, до който небостъргачите се покрият с лиани, ще измине още много време.

Според американски документалисти първите няколко седмици без хора ще бъдат истински хаос. 001Първо ще спрат работа всички електроцентрали – без човека те няма да произвеждат нито светлина, нито топлина. А също така без електричеството повечето животни (около 1 милиард свине, 1,5 млрд. крави и 20 милиарда кокошки) ще се измъкнат от своите затвори – фермите, в търсенето на храна.

Животът на домашните животни зависи от хората, така че им предстои да се приспособяват към новия свят и да започнат да ловуват. Вероятно повечето домашни животни ще умрат от глад, но за някои може и да е по-печално – те ще станат храна за дивите котки и кучета. 002Голяма част от кучетата и котките от определени породи не са приспособени за живот в дивата природа. Техните места ще се заемат от подивели котки и кучета от смесени породи и от вълци.

Човек изхвърля голямо количество боклук, който служи за храна на плъховете и хлебарките. Без боклук тези животни ще измрат.

До момента, когато растенията се доберат до къщите и ги покрият, много къщи ще изгорят до основи. Без пожарни екипи е достатъчна например една мълния, попаднала върху дървен покрив, за да изгори не само къщата, но и цялото село или град.

Днес много от къщите са направени от дървесина и след 100 години просто няма да ги има. До неизгорелите домове ще се доберат термити и разни микроорганизми.

Всичко, което е направено от стомана – машини, мостове и т.н. – ще бъде следващото. Без редовна грижа (срещу корозия) желязото при контакт с кислорода от въздуха ще ръждяса. 004Стоманените постройки в пустинята ще постоят малко повече, тъй като в пустините е ниско нивото на влага, която на други места ускорява корозията.

Пътищата ще се разрушат или ще се превърнат в реки, а подземните тунели (метро, канализация) ще бъдат наводнени.

Независимо че много съвременни сгради се строят така, че да издържат поне 60 години, като мостовете могат да стоят 120 години, а язовирите – 250 години, без необходимата грижа всички те ще се износят.

Светът без човека в цифри

40-50 години след изчезването на хората повечето къщи ще се разрушат. Тротоари, пътища и домове, които надживеят пожарите, ще се покрият с увивна зеленина, големи растения и дървета. 005След около 50 години около 80% от територията на Земята ще се покрият с гори, а за 200 години сушата на нашата планета изцяло ще се покрие с растителност.

Всички съоръжения, създадени от човека, ще изчезнат напълно от лицето на планетата за няколко хиляди години. Всички атомни централи, които са около 430 на брой, ще се взривят, но последствията от тези взривове няма да са толкова ужасяващи, колкото мнозина си мислят. 006Голяма част от животните, които хората са изместили, ще се върнат на предишното ниво, което са имали преди бързото развитие на хората. Инвазивните видове, които хората са импортирали и експортирали, ще започнат да се развиват на неродните си земи. Възможно е дори животните, избягали от зоопарковете, да започнат успешно да се размножават на новото място.

Само 2-3 седмици след нашето изчезване въздухът на планетата ще стане много по-чист. Но все пак голямо количество въглероден диоксид, който е успял да се натрупа в атмосферата, ще оказва силно влияние върху околната среда поне още 1000 години. След това нивото му в атмосферата ще се нормализира, но радиоактивният материал от такива източници като АЕЦ ще остане за още дълго време.

Влиянието на човека върху природата

Дори хората внезапно да изчезнат, те ще оставят след себе си неизличими следи.

Ще останат планини от боклуци – химикали, пластмасови опаковки и някои гуми, устойчиви към храносмилателната система на бактериите, които разграждат природните полимери. Целият този боклук няма да се разложи по естествен път. 008Много от пластмасата ще се озове в океаните и ще започне да се трупа на слоеве. След стотици милиони години този боклук ще остане натрупан на дъното или ще се интегрира в слоевете планински скали и ще стане част от геоложкия летопис.природа

След 100 000 години на Земята няма да остане нито една видима следа от пребиваването на човека. Струва си да отбележим, че град Припят се явява отличен пример за това, което ще се случи със Земята след изчезването на хората. За няколкото десетки години, откакто е изоставен от хората, този град се е променил силно – паднали са покривите на много сгради, а някои от бетонните конструкции са се срутили.

На това място природата показва, че може да се възстановява след човека. Преди много специалисти смятаха, че територията на града ще се превърне в ядрена пустиня.

Но както се оказва, екосистемата бързо процъфтява – тук може да се срещнат много вълци, свине и други хищници.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори