Ако Йелоустоун се пробуди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Според ново изследване на Геоложката служба на САЩ, публикувано в сп. Geochemistry, Geophysics, Geosystems, в случай на потенциално възможно вулканично суперизригване в Йеолустоунския национален парк Северните Скалисти планини ще бъдат покрити с повече от метър слой прах, а пепел с много по-малки обеми, чиято дебелина ще се измерва с милиметри, ще покрие Ню Йорк, Лос Анджелис и Маями.

Изследователите от Геоложката служба на САЩ (USGS) са използвали хипотетично йелоустоунско изригване в качеството на пример за изпробване на разработената от тях нова система за компютърно моделиране на вулканични изригвания, която е способна да прави изчисления на разпространението на пепелта при изригвания от всякакъв мащаб.

Моделът Ash3D отчита дори данните за историческите ветрови потоци, характерни за миналото, за да изчисли дебелината на слоя пепел, която може да падне от суперизригване, подобно на това, което се е случило в Йелоустоун преди 640 000 години.

На схемите са приведени изчислените данни на USGS за разпространението на пепелния облак от хипотетично изригване на Йелоустоун три дни, седмица и месец след катастрофалното събитие. Изчисленията са правени с използването на информация за разпределянето на потоците вятър близо до вулкана от януари 2001 година.

Според наличните данни мощни изригвания на Йелоустоун са се случвали с периодичност около веднъж за 640–650 хил. години и именно толкова време е изминало от последната катастрофа.

Струва си да отбележим, че става дума за най-големия в света спящ вулкан с площ около 55х72 км, проявяващ повишена активност в последно време.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори