Америка готви астронавти за Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Макар че подобна авантюра все още е напред във времето, НАСА вече подготвя астронавти за далечен полет и кацане на Марс, съобщава пресслужбата на американската космическа агенция.

Самата НАСА разработва менюто за прехраната на космонавтите. И макар че за тази цел ще се похарчат не по-малко от $1 млн., става дума не за вкуснотии и изтънчени специалитети, а за най-необходимото. Летенето към Червената планета няма да е по-рано от 2030 г., но още отсега НАСА се е заела сериозно с подготовката.

Самите астронавти са готови да изпитат значителни лишения дори при подготовката за полета. Задействани са и доброволци. Например шестима са готови да прекарат 6 месеца в пустинен район на щата Хавай. Както казват ръководителите на проекта, именно там условията са най-подходящи за предварителните изпитания, тъй като са най-близки до марсианските.

Астронавтите ще ходят в защитни скафандри и ще изпробват различна храна, за да се изясни какво меню ще е най-подходящо за марсианските колонизатори. На всеки доброволец ще бъдат заплатени пътните разходи и отделно ще получат по 5000 долара.

Надуваем щит мина успешни тестове

НАСА завърши успешно трите кръга изпитания на перспективен надуваем аеродинамичен спирачен щит. Това е една от ключовите части на бъдещи безпилотни апарати, които ще се приземяват на различни места в Слънчевата система.

В рамките на смелия Low-Density Supersonic Decelerator Project специалистите на НАСА тестват иновационен топлозащитен екран и нови парашути. Благодарение на ниската маса и неголемите габарити новите устройства ще позволят да се увеличи полезният товар на бъдещите космически мисии.

Паралелно в НАСА планират да повишат безопасността и точността на кацането. Вече са проведени три успешни изпитания, които свидетелстват, че надуваемата конструкция теоретично е способна да защити космическия апарат, летящ в атмосферата със свръхзвукова скорост. На дневен ред са изпитанията на 33-метров парашут. Първите летни тестове на SIAD-R и парашут на свръхзвукова скорост ще се състоят през 2015 г., а от 2018-а новите устройства ще се използват за марсиански мисии.

SIAD-R е надуваема конструкция, която се разтваря по време на влизане в атмосферата и защитава космическия апарат от потока въздух и високата температура при спускане.

Отначало спускаемият апарат ще се забавя от голямата надуваема топка и надуваемия щит, които ще убият скоростта му. След това в действие ще влезе 33-метровият свръхзвуков парашут, който ще намали скоростта до дозвукова. Новата система е предназначена за тежки сонди.

Приготвянето на храната на самия Марс ще бъде доста ценен опит не само за космическата агенция, но и за човечеството като цяло. В условията на слаба гравитация обонянието и вкусът губят изразителност, а храната не е толкова вкусна. Още по-големи проблеми се очакват с приготвянето и храненето по време на полета, когато апаратът ще се движи през откритото космическо пространство.

Затова се смята, че по време на полета астронавтите ще се хранят с готова храна, а в условията на Марс ще могат да се заемат с приготвяне на полуфабрикати. Е, месните и млечните продукти ще бъдат недостъпни за „марсианците”, затова кухнята им ще е изключително вегетарианска.

За създаването на прототип на оборудването на астронавтите НАСА е отделила $100 хил. В университета в Северна Дакота група специалисти под ръководството на Пабло де Леона разработват скафандъра NDX-1. Изпитанията му са направени през 2006 г. в Северна Дакота и по-късно в щата Юта на обекта Mars Desert Research Station, който се явява симулатор на марсианска станция.

Скафандърът е произведен от 350 съставки, включително въглеродни влакна и кевлар. Сега се провеждат редица изследвания и експерименти в Антарктида, която по условия е много по-близка до Марс, отколкото Северна Америка.

За изпитанията е избрана станцията Марамбио. Първо, тя е леснодостъпна, и второ, почвата наоколо рядко се размеква, както и тази на Марс, където температурата на екватора в най-топлите дни е едва 15-20 градуса над нулата. Експериментите се водят от специалисти от Изследователския център „Еймс” на НАСА, които готвят и проект за еднопосочно пътуване и колонизиране (Hundred-Year Starship) на Червената планета.

Сходни програми се разработват и в Европейската космическа агенция, и в Китай. Русия провежда кампанията „Марс-500”, имитираща космически полет към Марс.

Източник: Spacedaysnote

 

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори