Американските военни се въоръжават с ДНК скенери

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Sgt. Kimberly Trumbull/US Army
Антония Михайлова

Командването на силите със специално предназначение (SOCOM) на отбранителното министерство на САЩ е провело изпитания на ДНК скенери, съобщава DefenseNews.

Преносимите устройства с маса от 54 до 90 килограма са способни да изпълняват анализ на генетичен материал за 90 минути. Военните изпитват два прототипа на скенери, разработени от американските компании Waltham и IntegenX.

ДНК скенерите използват специални реактиви, които трябва да се съхраняват в хладилник, и то не повече от два месеца. В скенера се поставя генетичен материал – например слюнка, дъвка или фас от цигара, след което устройството отделя ДНК и провежда полимеразна верижна реакция.

След това ДНК може да се сравни с наличната информация в базата на спецслужбите и да се открият възможни съвпадения, за да се установи самоличността на човека. Днес процесът по анализ и сравнение на ДНК отнема няколко седмици на военните и все още ДНК образецът се изпраща за анализ в стационарна лаборатория в САЩ.

В перспектива Пентагонът разчита да обедини ДНК скенерите в мрежа за оперативна работа, а окончателното решение какъв модел устройство ще влезе на въоръжение ще бъде взето до края на тази година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори