Американският астронавт Джеф Уилямс постави национален рекорд с 534 дни в космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

58-годишният американски астроанавт Джеф Уилямс постави национален американски рекорд за престой в космоса. Той се върна на Земята след пореден престой на Международната космическа станция (МКС). Така той събра общо 534 дни в космоса. Капсулата „Союз“ с американеца и още двама астронавти на борда кацна безопасно в степите на Казахстан.

За да постигне рекордните 534 дни американецът е предприел общо 4 излизания в космоса от 2000 година насам. При сега приключилата мисия Уилямс работи от март на 400 км над земната повърхност. На МКС той работи и по въвеждането в експлоатация на новия модул „Beam”.

Заедно с Уилямс на земята се върнаха и руснаците Алексей Овчинин и Олег Скрипочка след прекарани 172 дни на борда на станцията. Сега на борда на МКС останаха още една американка, един руснак и един японец.

Досегашният американски рекорд се държеше от Скот Кели с общо 520 дни.

Абсолютният рекорд за престой в космоса обаче е на руснака Генадий Падалка, който има невероятните 879 дни.

Общо три часа и половина след потеглянето на капсулата от МКС, „Союз“ се приземи в 6,14 часа местно време югоизточно от град Шескасган. Екип е посрещнал и извадил от 3-тонната тясна капсула завърналите се астронавти. Техните мускули са силно отслабени след близо половингодишния престой в безтегловност. Тримата са били посрещнати с пресен пъпеш от Казахстан за „добре дошли“.

За безопасно посрещане са били на разположение 150 помагачи с 18 високопроходими автомобила и 12 хеликоптера.

Капсулата „Союз“ е последната от руската серия TMA-M. Според агенция Интерфакс в бъдеще до МКС ще лети нов апарат. Засега е предвидено на 23 септември за Международната космическа станция да излетят от полигона в Байкунур руснаците Андрей Борисенко и Сергей Ришиков, заедно с американеца Робърт Кимброу.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори