Американският флот си направи собствен океан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© U.S. Navy
Антония Михайлова

Седемте морета на Земята могат да бъдат отчайващо непредсказуеми, но Центърът за военноморски разработки, разположен до Вашингтон, възнамерява да вземе под контрол всеки сантиметър от собствения си вътрешен океан.

И сега, благодарение на току-що закупения електронен генератор на вълни, този миниокеан се явява най-високотехнологичният закрит воден полигон в света, съобщава Smithsonian Mag.

Умалени модели от фибростъкло – крайцери с размери на кану, покоряват вълни с височина около метър. Но всичко това наистина има значение – това е движението на океана. Синхронизираните електронни генератори на вълни могат с точност да възпроизведат осем различни състояния на океана – от пълно спокойствие до истински тайфун.

Флотът на САЩ има нужда от този „бурен“ център с размери на футболно игрище и 12 милиона галона вода за изпитание на модели на кораби преди истинското им строителство, което може да струва милиарди долари. И старите системи за моделиране на вълни вече не са подходящи за тази цел.

Старата пневматична система за генериране на вълни от 60-те години не може да възпроизведе комплексните условия на открития океан, върху който въздействат както местните ветрове, така и далечните урагани.

Понякога се налагало изпитателният екип да използва дистанционно управлявани модели в истинския океан, чакайки подходяща прогноза за времето.

Случвало се други моряци да вземат тези модели за кубински подводници, които контрабандно превозват наркотици, разказва директорът на изпитателния център Келвин Крисен. „След изпитания често чувахме такива истории в баровете.“

С новата система Флотът на САЩ (вижте видео тук) може да провежда всички необходими симулации за шест седмици, докато преди за това били необходими много месеци.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори