Археологическа изненада в Перу: Двама германци откриха село на Облачните воини Чачапоя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Крепостта Куелап е най-известната находка от времето на Чачапоя
Ивайло Красимиров

В деня, в който Том Шинкер и Мартин Друшел се натъкнали на отдавна изоставеното село на Чачапоя, голяма част от членовете на експедицията лежали болни в своя лагер в джунглата. Един от тях дори имал тежка пневмония, а друг – счупени ребра след лошо падане.

Шинкер и Друшел организират приключенски пътувания и с това си изкарват парите. Понякога водят групи в Сахара, друг път в Гренландия. Този път организирали пътуване в дъждовните джунгли на Перу. „Това не е ваканция с цел почивка“, казват двамата, които са на 27 и 28 години.

В продължение на две седмици и половина двамата съпровождали 20-членна експедиция в Северно Перу през август. Движели се в местността около Езерото на Кондора, около 600 километра североизточно от столицата Лима. Регионът е ненаселен, а най-близкият по – голям град се намирал на няколко десетки киломитра разстояние.

Komdore

В джунглата видимостта за експедицията не надхвърляла 2 метра, защото гъста растителност препречва погледа. Районът по брега на Амазонка се намира под особена защита – никой не може да дойде без специално разрешение. Тук няма улици, пътища, нито дори пътеки. Любителите на екстремните приключения трябвало да си проправят път с мачете. На ден успявали да изминават едва по няколко километра.

„Без опитните ни водачи, щяхме да се лутаме безнадеждно,“ разказва Шинкер.

В деня на откритието Друшел и Шинкер се отправили с двама водачи към един връх, за да направят заснемане с дрон. Тогава видели, че джунглата около тях изведнъж се разредила. „Тогава забелязахме някакви кръгли структури, прорасли с цветя“, спомня си Друшел.

Оказва се, че са се натъкнали на останки от културата на Чачапоя, Облачните воини, известни с кръглите си къщи. Структурите едва се забелязвали под гъстия слой всякакви представители на местната флора. Ако били проправили пътя си само няколко метра встрани, щели със сигурност да пропуснат находката. „Вероятно сме били първите хора точно на това място от векове“, разказват двамата. „Това беше невероятно чувство.“

Чачапоя са живели между 9 и 16 век в североизточните Анди на територията на днешно Перу, по краищата на басейна на Амазонка. Името Чачапоя означава облачни хора или воини от мъглата. Колко голямо е било тяхното царство не е известно на съвременната наука. Огромната част от района, който са населявали, е толкова дълбоко в джунглата, че всякакви археологически проучвания са екстремно трудни.

Най-известната находка от Чачапоя е крепостта Куелап (на снимката горе). Тя се намира на около 50 км северозападно от Езерото на Кондора и е била активна в периода от 500 до 1570 г.г. след Христа. Това означава също, че е доста по – стара от известния град на Инките Мачу Пикчу. Останките на крепостта са открити през 1841 г. и доказват военната подготовка на облачните воини.

Езерото на Кондора. Около бреговете на езерото преди 20 години са открити около 200 мумии на Чачапоя.

Езерото на Кондора. Около бреговете на езерото преди 20 години са открити около 200 мумии на Чачапоя.

Откритието на двамата германци представлява останки от 36 кръгли къщи, с размер едва няколко метра в диаметър всяка. „Снимахме стените, но оставихме всичко така, за да не повредим нещо,“ разказва Шинкер. Малко по-късно двамата уведомили за откритието съответните власти. За Перу находката не е кой знае колко атрактивна, защото се намира на такова място, че скоро едва ли някой ще мине оттам.

„Такива малки села са типични за културата Чачапоя“, казва Каролине Ноак, професор по древна американистика в Университета Бон, пред Spiegel. Все още археолозите умуват, дали правилно схващат Чачапоя като един народ. Те изхождат от това, че отделни групи непрестанно са се обединявали в различни съюзи, според политическите си интереси, така че обществото на Воините от мъглата е било твърде комплексно.

Дори името Чачапоя не са си го дали те самите, а Инките са ги наричали така. Те са превзели царството Чачапоя през 1475 г. След жестоки боеве Инките подмамили влиятелни Чачапоя със скъпи дарове и ги назначили за владетели на града. Други Воини от мъглата обаче продължили съпротивата срещу Инките и се съюзявали с испанските конкистадори, които по това време напредвали в посока басейна на Амазонка.

Испанците се удивлявали на Чачапоя, които изглеждали много различно от Инките: Облачните воини били високи, със светъл тен и руси до червени коси. Някои изследователи дори жонглират с хипотезата, че Чачапоя всъщност са наследниците на испанските келти, които са открили Южна Америка далеч преди времето на конкистадорите.

Професор Ноак от Университета в Бон обаче, не вярва в тази хипотеза. Тя смята, че е по-вероятно Чачапоя да произхожда от региона на Амазонка. „Генетични изследвания показват връзка на Облачните с европейците“, казва Ноак. „Доколкото има такава връзка, причините за нея трябва да се търсят в 16 век и испанското нашествие на континента.“ Облачните може да са имали деца от испанците, но това е много дълго след келтите.

Новооткритата находка наистина е неразпознаваема под гъстата растителност.

Новооткритата находка наистина е неразпознаваема под гъстата растителност.

Постоянните войни срещу инките и испанците, както и привнесените отвън болести отслабили значително народа Чачапоя (който според оценките е бил около 100 хиляди души). Но те не са напълно заличени от лицето на Земята. И днес по краищата на басейна на Амазонка живеят хора, които се самоопределят като Чачапоя.

За миналото на Чачапоя напомня крепостта Куелап, която е впечатляващ монумент, но дълбоко в джунглата със сигурност чакат още свидетелства за тяхната история. Новата техника „лидар“, при която самолет облита района и „оглежда“ под земята с помощта на лазерни лъчи, може да отключи нови улики. Все пак е твърде скъпо и сложно цялата перуанска джунгла да бъде изследвана с лидар.

Двамата германци казват, че отново биха отишли там, но засега набират членове на експедицията за следващото пътуване.

Още снимки тук.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори