Археолози очакват сензации и съкровища в Кремъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Четиринадесети корпус на Московския Кремъл ще бъде демонтиран, а на негово място ще се провеждат археологически изследвания, които според експертите ще донесат много сензации и ще позволят да се погледне по нов начин на историята на Русия.

Откритите антики ще бъдат достъпни за туристите и посетителите, а решението за пресъздаване на намиращите се там исторически съоръжения се взема с отчитане на мнението на всички заинтересувани ведомства и организации, обещават от президентството.

14-и корпус на Кремъл е административен корпус, разположен между Спаските врати и Сенатския дворец на Кремъл. Корпусът влиза сред сградите, образуващи Ивановския площад. Зданието е построено през 1932–1934 г. на мястото на разрушените през 1929–1930 г. Чудов и Вознесенски манастир и Малък Николаев дворец. Корпусът не се явява паметник на архитектурата на Кремъл и не е отбелязан в Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско.

Администрацията на президента е освободила корпуса през 2011 година. През 2014 година Владимир Путин подкрепил идеята да не се възстановява 14-и корпус, а да се възстанови историческият вид на това място с възможното възстановяване на унищожените манастири като културни обекти. Президентът подчертал, че такъв план може да бъде реализиран само след одобрението на обществеността и на ЮНЕСКО.

Корпусът ще бъде демонтиран

„В изпълнение на заръката на президента на РФ Владимир Путин, изказана през юли миналата година, Управлението по делата на президента на РФ, след провеждане на всички необходими подготвителни работи, изчисления и консултации, включително с Министерството на културата, Института по археология на РАН и комисията по ЮНЕСКО, е взето решение за демонтажа на 14-и корпус, където преди се поместваше голяма част от администрацията на президента. ЮНЕСКО е информиран за това решение в съответствие с установената процедура“, отбелязали в управлението.

По такъв начин апаратът на администрацията на президента в Кремъл няма да се върне и ще остане на Стария площад.

При завършване на демонтажа достъпната за посетители територия на Кремъл ще се разшири значително. Една от основните задачи, стоящи пред президентството при изпълнението на тези работи, безспорно е съхраняването на другите обекти на Кремъл и пълното спазване на изискванията на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство.

Археологически изследвания

На мястото на 14-корпус ще се проведат археологически изследвания, които по значимост нямат аналог в руската история, като се отчита мястото на разкопките. Планира се откритите там артефакти също да бъдат достъпни за посетителите и туристите и да влязат във фонда на Държавния историческо-културен музей-резерват „Московски Кремъл“.

В очакване на сензации

Мащабните археологически изследвания ще донесат много сензации и ще позволят да се погледне по нов начин на историята на Руската държава, отбелязва Сергей Девятов, доктор на историческите науки и професор от МГУ, пред РИА Новости.

Девятов добавя, че там се намира църквата на митрополит Алексий, която се е съхранила под земята. Археолозите са спускали камери и са установили, че там е гробницата на княз Сергей Александрович.

Николай Макаров, директор на Археологическия институт на РАН, подчертава, че всеки сантиметър от културния слой на мястото на 14-корпус е огромна ценност за учените и че този пласт може да разкрие множество тайни от руската история.

Според учените предстоящите разкопки в Кремъл се окачват с огромно нетърпение от целия научен свят, тъй като под Ивановския площад може да бъде открит добре съхраненият Чудов манастир.

Други сензационни находки според археолозите може да са съкровища, които и преди са откривани при изследване на територията на Кремъл.

Учените отбелязват, че всички подземни части винаги са служили за съхранение на ценности. Но изследователите допълват, че за тях ценности ще бъдат дори откритите тухли със замазка. Защото по една отломка може да се възстанови цяла сграда.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори