Астероид – имигрант е станал постоянно пребиваващ в Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи потвърдиха откритието на първия междузвезден имигрант на Слънчевата система. За разлика от „Оумуамуа, бързия „турист“, който беше забелязан да преминава през нашата Слънчева система през миналата година, този междузвезден астероид е тук, за да остане за постоянно.

В Слънчевата система обикалят милиони астероиди. Тези скали са съсредоточени главно между Марс и Юпитер и се смятат за остатъци от времето в което се е образувала Слънчевата система.

Почти всички астероиди и всички планети, обикалят в една и съща посока около слънцето. Но през 2014 г. телескопът Pan-STARRS на Хавай е забелязал 2015 BZ509 – астероид с широчина около три километра, разположен в същата орбита като Юпитер, но движещ се в „грешната посока“, срещу движението на другите.

„Ако астероид 2015 BZ509 беше роден от нашата Слънчева система, той трябваше да има същата оригинална посока на движение, като всички останали планети и астероиди, наследени от облака газове и прах, който ги е образувал“, обяснява Фати Намони, астроном от Обсерваторията на Лазурния бряг (Côte d’Azur) във Франция.

Сега проучване, публикувано в списанието „Месечни известия на Кралското астрономическо дружество“ хвърля светлина върху произхода на малкия приятел на Юпитер. Намони и съавторът му, Елена Мораис от университета Естадуал Паулиста (Estadual Paulista) в Бразилия, и двамата експерти по ретроградни астероиди, точно имитират движението на астероидите чак до раждането на Слънчевата система преди повече от четири милиарда години.

„Не очаквахме, че астероидът ще остане ретрограден и ще бъде обвързан с резонанса на Юпитер и ще бъде там в продължение на 4,5 милиарда години“, казва Намони. Това означава, че той не може да се е формирал заедно с останалата част от нашата Слънчева система. Той най-вероятно е „екзо-астероид“, заловен от междузвездната среда от гравитацията на Слънцето.

Според Мораис „имигрирането“ на астероиди от други звездни системи се случва, защото Слънцето първоначално се е образувало в плътен звезден клъстeр, където всяка звезда има своя собствена система от планети и астероиди.

„Близостта между звездите, заедно с гравитационните сили на планетите, помага на тези системи да привличат, отнемат и улавят астероиди едни от други“.

Истината е, че „имиграцията“ на астероиди е естествен феномен. По-нататъшно изследване би могло да покаже дали междузвездните астероиди са помогнали да се обогати нашата Слънчева система, дори и да допринесат за наличието на вода на Земята и по този начин да помогнат непряко за формиране на живот на нея.

Намони казва, че много повече междузвездни астероиди вероятно са се „заселили“ в Слънчевата система. Всъщност 2015 BZ509 можеше да бъде „заловен“ заедно с много други подобни обекти. Симулациите показват, че тези обекти вероятно са се преместили в района след Нептун, а екипът работи за тяхното идентифициране и намиране, пише изданието Cosmosmagazine.com.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори