Астрофизици потвърдиха събитията в Омировата „Одисея“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Christoffer Wilhelm Eckersberg | The Hirschsprung Collection
Антония Михайлова

Гръцки астрофизици са установили датата, когато Омировият Одисей убива ухажорите на Пенелопа. Според в. „Катимерини“ учените са сравнили природните явления, описвани от великия слепец, с астрофизични явления, които потвърждават истинността на епоса, пише Greekorbis.gr.

В резултат учените са успели да определят датата на събитията в „Одисея“ и да потвърдят тяхната историчност.

„Сигурни сме, че „Одисея“ разказва за реални събития“, разказва професорът от Атинския университет Панайота Прека-Пападима, която заедно със своите колеги е автор на редица публикации в научната преса.

„Одисей е достигнал Итака на 25 октомври 1207 година пр.н.е. Пет дни по-късно е настъпило слънчево затъмнение на ниво 75%, което е засенчило острова в Йонийско море, и именно в този ден Одисей се е разправил с ухажорите“, разказва Пападима. Слънчевото затъмнение, както и няколко други събития от епоса, са били потвърдени и от ефемериди на НАСА, описващи предсказвани природни явления от 4500 г. пр.н.е. до 10 000 г. от н.е.

„От 1300 г. пр.н.е. до 1130 г. пр.н.е., тоест в периода, когато се разгръщат събитията в „Илиада“ и „Одисея“, е имало 14 слънчеви затъмнения, но видими от йонийските острови са били само пет, като две от тях – на ниво 2%, тоест практически незабележими.

Още едно се е случило по залез, а това означава, че остават само другите две. Пълно затъмнение е настъпило през 1143 г. пр.н.е., тоест много близо до „залеза“ на микенските дворци, затова го изключихме- И последното се е случило на 30 октомври 1207 г. от 14:30 до 17:30 часа и ние смятаме, че именно това затъмнение се описва от Омир в „Одисея“, в 22-ра песен. Това е описанието на затъмнението, закрило 75% от слънчевия диск.“

Научната група се състояла не само от астрофизици, но и от филолози и историци.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори