Астронавти се готвят за мисия до Марс на дъното на океана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

На 21 юли шестима астронавти се спуснаха с водолазна екипировка на дъното на океана в базата Риф Водолей. Това е подводна изследователска станция разположена на 19 метра под повърхността на океана край Флорида. Мисията ще продължи 16 дни, като по време на престоя на астронавтите под водата ще бъдат тествани някои уреди и ще бъдат упражнявани умения, които ще са нужни при бъдеща мисия на Марс.

Това е 21-та подводна мисия от началото на тази програма, започнала през 2001 година. Този път комуникациите между екипажа и контролния екип на Земята ще имитират забавянето което ще се получава при реална комуникация между Марс и Земята – около 15 минути във всяка от посоките. Астронавтите – акванавти са в експериментални скафандри наречени mobiPV, при които е възможно видеото да отива направо в базата, без ръцете на астронавтите да са заети. Тесните каюти на подводната база имитират това с което астронавтите реално ще разполагат на космическия кораб и след това на Марс.

Бурният океан с високи вълни отложи мисията с три дни. Веднага след влизането си в подводната база астронавтите са започнали с експериментите, този път свързани с работа при ниска гравитация.

Макар основната цел да е подготовка за полета до Марс, тази подводна експедиция е полезна за всеки полет в космоса.

Тагове:
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори