Астронавтите може да пътуват в състояние на хибернация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астронавтите могат да бъдат поставени в състояние на хибернация, за да пътуват до Марс, разкриха учени от Европейската космическа агенция, които призовават за по-нататъшни изследвания за въздействието на това състояние върху мозъка.

Престояването в затворен космически кораб за дълъг период от време може да се отрази на физическото и психическо здраве на астронавтите, според проф. Владислав Вязовски, който ръководи изследването.

Той казва, че тези „огромни последици“ могат да бъдат смекчени, ако астронавтите бъдат поставени в „състояние на застой или хибернация“, и поясни, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи какъв ефект може да има това върху мозъка им.

„Хибернацията е завладяващ биологичен феномен. Понякога тя се бърка със съня, защото когато животното хибернира, изглежда, че спи, но това е фундаментално различно състояние“, казва проф. Вязовски, доцент по неврология в Оксфордския университет.

„Представете си, че трябва да предприемете полет на много дълги разстояния, например до Марс, и колко гориво, водоснабдяване и въздух трябва да вземете със себе си. Ако сте будни през цялото време, има и огромни последици за психичното здраве, прекарвайки толкова много време в силно затворена среда – така че би било наистина изгодно да поставим астронавтите в състояние на хибернация.“

„Много изследвания върху хибернацията са фокусирани върху тялото, тъй като това е физиологично състояние и биохимичните процеси в тялото се забавят, но много малко е проучено какво се случва с мозъка в това състояние. Мозъкът може да изпита нещо подобно на анестезия или състояние, подобно на сън или кома, но имаме нужда от повече изследвания, за да разберем какво означава да бъдеш в това състояние“.

Хибернацията е продължителен период на физическо бездействие, често продължаващо месеци, през който период физиологичните функции, като метаболизма и дихателната честота се забавят значително и телесната температура спада.

За разлика от това, сънят е нежно състояние на покой, което трае часове, а не месеци, през които тези физиологични функции не се променят до такава степен.

„Хибернацията е широко разпространено явление и много животни хибернират“, казва проф. Вязовски.

„Знаем, че някои примати са в състояние да го правят. Така че не мога да мисля какво е особено при хората, което означава, че те не могат да спят зимен сън. Просто трябва да намерим тайната“.

„Можем да създадем изкуствено състояние на хибернация, като прилагаме лекарства, но не мисля, че това е най-обещаващият подход. Трябва да се учим от други животински видове и как те предизвикват този процес спонтанно – те знаят трика, но ние сме го загубили по причини, които все още не знаем“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори