НАСА се свърза отново с Voyager 2

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА съобщи, че е осъществила контакт с Voyager 2 за първи път от март, благодарение на ключово надграждане на технологията. Агенцията разкри, че е изпратила команди до сондата на 29 октомври, използвайки наскоро модернизирания телескоп Deep Space Station 43 в Канбера, Австралия. Инструкциите са част от тест за нов хардуер, включително радиопредавател, който не беше заменен от 47 години – преди Voyager 2 дори да бъде пуснат.

През следващите месеци екипът на мисията получи актуализации на състоянието и научни данни от Voyager.

DSS43 е част от по-голяма мрежа за контакт с дълбоки космически пространства, която гарантира, че всички космически кораби извън Луната могат да се свържат, стига да има линия на видимост към Земята. Този телескоп обаче е единственият, който може да комуникира с Voyager 2. Космическата сонда е толкова далеч (18 милиарда км), че антените на Северното полукълбо не могат да влязат в контакт, а DSS43 е единствен на Южното полукълбо, достатъчно мощен, за да изпраща команди.

Подобренията ще бъдат от решаващо значение не само за Voyager 2, когато телескопът официално се върне онлайн през февруари 2021 г. НАСА очаква и марсоходът Perseverance да кацне на Марс на 18 февруари, а DSS43 може да играе ключова роля в тази мисия.

Това може да е от жизненоважно значение за предстоящите мисии на Луната и в крайна сметка пътувания с екипаж до Марс. Инвестициите на НАСА сега, може лесно да се изплатят идните десетилетия при бъдещи изследвания на космоса.

Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори