Астрономи откриха невероятно голяма планета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ Goddard Space Flight Center
Антония Михайлова

Малкото червено джудже HATS-6 в съзвездие Заек се оказа притежател на изключително необичайна и невъзможно голяма екзопланета с размери над допустимите предели за светила от подобен клас, става ясно от статия, публикувана в Astronomical Journal.

„Открихме неголяма звезда, около която се върти планета с размерите на Юпитер, разположена много близо до светилото. По-скоро тя се е формирала в далечните краища на системата и след това е мигрирала към нейния център, но как се е случило това, сегашните планетологични теории не могат да обяснят“, коментира Джордж Чжоу (George Zhou) от Националния университет на Австралия в Канбера.

Чжоу и колегите му открили „невъзможната планета“, докато наблюдавали звезди в съзвездие Заек с редица автоматизирани оптични телескопи, участващи в мащабния проект HAT-South. В рамките на тази колаборация астрономите и техните роботизирани „помощници“ наблюдават колебанията в яркостта на неголеми и сравнително спокойни звезди и се опитват да открият в тях следи от присъствие на екзопланети.

Основната част от тези звезди се отнасят към категорията червени джуджета – най-разпространените звезди в нашата галактика, които се характеризират с неголяма маса и изключително дълъг живот. Днес много планетолози смятат червените джуджета за главен кандидат в околностите им да бъде открит първият пълноценен „двойник“ на Земята.

Както обясняват авторите на статията, десетилетие наблюдения  на екзопланетите показало, че тяхната маса зависи от размерите на светилото – колкото по-голяма е звездата, толкова по-голяма е вероятността в околностите ѝ да бъде открит аналог на Юпитер или Сатурн. Поради тази причина астрономите смятаха, че червените джуджета най-често са заобиколени от земеподобни планети и супер-Земи, а газови гиганти се срещат изключително рядко, ако изобщо съществуват.

© ANU

Екипът на Чжоу изяснил, че това не отговаря на истината, откривайки край звездата HATS-6, отдалечена от нас на 560 светлинни години, екзопланета с размерите на Юпитер и масата на Сатурн. Тя е разположена на рекордно близко разстояние до светилото – само 0,03 астрономически единици – десет пъти по-близо, отколкото Меркурий е отдалечен от Слънцето, и извършва един оборот около него само за четири непълни дни.

Аномалните размери на екзопланетата накарали астрономите да се усъмнят в нейното съществуване, и повярвали в нея чак след като провели допълнителна сесия наблюдения с помощта на редица други телескопи.

Според Чжоу и колегите му тази планета, освен загадките за нейния произход и съществуване, дава на астрономите великолепна възможност да изучат структурата и химичния състав на газовите гиганти извън пределите на Слънчевата система.

Освен големите размери на HATS-6b идеални условия за такива изследвания се създават от два фактора – ниската светимост на звездата и ниската плътност на атмосферата на планетата. Това ще позволи на учените да „прочетат“ химичния състав на гиганта според това как се мени спектърът на излъчване на HATS-6 по време на преминаването на планетата по нейния диск.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори