Астрономи разсекретиха данни от космически „харддиск”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Когато ядрото на Земята замръзне напълно, магнитното поле на планетата вероятно ще престане да съществува.
Антония Михайлова

Британски изследователи изучиха древни фрагменти от астероид, съхраняващи информация за събития, случили се преди няколко милиарда години, във времената на рождението на Слънчевата система.

Те открили мънички „космически магнити“ в метеорити паласити, които съхраняват информация за формирането и разпада на ядрото на астероида.

Подобно на данни, записани на харддиска на компютър, магнитните сигнали, останали в космическите камъни, показват много интересна информация. Например анализът установил как металното ядро и магнитното поле на Земята могат един ден да престанат да съществуват.

С помощта на гигантския синхротрон BESSY II в Берлин изследователите разшифровали сигнали, формирали се преди повече от 4,5 млрд. години, скоро след раждането на Слънчевата система.

Изучаваните метеорити представляват част от родителски астероид, разположен между Марс и Юпитер. Тези астероиди са остатъчни фрагменти от планета, неуспяла да се формира. Магнитните записи в тях пазят сигнали за точните моменти, когато богатото на желязо ядро се е превърнало в астероид и е замряло, унищожавайки магнитното поле.

Новата картина на втвърдяването на металното ядро и формирането на астероид съдържа сведения за магнитното поле и богатото на желязо ядро на нашата планета.

„Тези знания отчасти променят идеята за еволюцията на земното ядро – коментира водещият автор на изследването д-р Ричард Харисън от Кеймбриджкия университет. – Смятаме, че магнитното поле на Земята е свързано с втвърдяването на ядрото.

Твърдото вътрешно ядро на Земята вероятно е започнало да се формира в много интересно време от гледна точка на еволюцията на живота на Земята. Изучаването на астероида ни позволява да видим този процес буквално на бърз кадър. Можем да видим в магнитните подписи началото на основното втвърдяване и неговия край и да разберем как тези процеси ще работят на Земята.“

Метеоритите, изучавани от учените, са паднали на Земята на територията на Аржентина. Космическите тела се състоят от кристали, вградени в желязо и никел. Малките частици, с размер под една хилядна от дебелината на човешки косъм, заключени в метала, съдържат магнитен подпис от родителския астероид от момента на раждането му в ранната Слънчева система.

„Изучаваме древното магнитно поле в наноматериали с помощта на най-високата за цялата история резолюция, за да съберем ведно магнитната предистория на астероидите – това е един вид космическа археологична експедиция – смята д-р Джеймс Брайсън, съавтор на изследването. – Тъй като астероидите са значително по-малки от Земята, те се и охлаждат доста по-бързо, и всички тези интересуващи ни процеси протичат за по-кратки срокове, което ни позволява да изучим целия процес по втвърдяване на ядрото.“

Изследователите смятат, че магнитното поле на Земята по-скоро ще изчезне, когато ядрото на планетата изстине напълно, и Земята повече няма да е защитена от смъртоносното слънчево лъчение. Но Харисън е на мнение, че няма основания за паника – ядрото няма да изстине напълно още няколко милиарда години, така че вероятно раздуващото се Слънце, преминаващо през фаза червен гигант, ще ни унищожи първо.

Причината за дълготрайната стабилност на подписите на атомно ниво са структурите частици от желязо и никел, които бавно са нараствали в астероидното ядро и са се съхранили в метеоритите. Учените се опитали да синтезират същите желязо-никелови структури в лаборатория, но досега тези опити не са имали успех.

Научната статия е публикувана в изданието Nature.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори