Астрономи убиха надеждите за живот край Тау Кит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Тау Кит
Антония Михайлова

Моделиране на еволюцията на звездата и изучаването на нейните недра лиши две планети край Тау Кит, открити сравнително скоро, от статута на възможни двойници на Земята.

Двете земеподобни планети край звездата Тау Кит, открити през 2012 година, едва ли може да са двойници на Земята и да крият в себе си живот. Причината е, че те се намират на края на обитаемата зона или наскоро са попаднали в нея в резултат на увеличение на яркостта на светилото.

Това става ясно от статия, публикувана в Astrophysical Journal.

„Планетата се намира в „зоната на живот“ само ако направим много големи компромиси и я разширим. Планетата f изглежда по-многообещаваща, но резултатите от моделирането на еволюцията на Тау Кит говорят, че тя може да е попаднала в зоната на живот едва наскоро благодарение на постепенното повишение на яркостта на светилото с неговото стареене“, казва Майкъл Пагано (Michael Pagano) от Аризонския университет в Тусон (США).

Пагано и няколко други астрофизици сринали мечтите на много любители на научната фантастика и изключили Тау Кит от възможните носители на живот, като обърнали внимание на необичайния химичен състав на звездата.

В нейните недра се съдържа много повече магнезий, отколкото във вътрешните слоеве на нашето Слънце, което трябва да се отразява на яркостта на светилото и на това, от което се състоят околните планети, образувани преди няколко милиарда години от същото газово-прахово „тесто“, както и самата Тау Кит.

Екипът на Пагано проверил как този необичаен състав на звездата и планетите може да се отрази на тяхната обитаемост, като построили компютърен модел на Кау Кит и нейната свита от пет планети и проследили тяхната еволюция от момента на зараждането до ден днешен.

Както се оказало, всички планети в тази звездна система ще притежават едно необичайно свойство, което поставя под съмнение обитаемостта на планети f и e, разположени в „зоната на живот“.

Тау Кит

© J. Pinfield / RoPACS network at the University of Hertfordshire

Става дума за това, че излишъците от магнезий в горните и дълбинните слоеве на мантията на тези планети ще доведе дотам, че те ще бъдат наситени с оливин и феропериклаз и почти няма да съдържат пироксен и перовскит, доминиращи в недрата на Земята.

И оливинът, и феропериклазът са по-флуидни и гъвкави от двата други типа породи, благодарение на което процесите в недрата на Тау Кит e и f ще протичат значително по-бурно, отколкото във вътрешните слоеве на нашата планета.

Тяхната прекомерна активност, както смятат учените, ще се отрази изключително негативно на обитаемостта на тези планети, тъй като тя ще пречи на образуването на кора и формирането на литосферни плочи в продължение на много дълго време.

В добавка моделирането на еволюцията на Тау Кит показва, че планета f невинаги се е намирала в зоната на живот – тя е попаднала там сравнително скоро, преди около един милиард години. Това още повече поставя под съмнение на повърхността ѝ за това време да е успял да се зароди живот. На свой ред планета e скоро ще напусне обитаемата зона поради растящата яркост на светилото и ще се превърне в аналог на Венера в нашата Слънчева система.

Тези два фактора, както смятат Пагано и колегите му, не позволяват да се смятат Тау Кит f и e за основни кандидати за ролята на „двойници“ на Земята, което безспорно ще разстрои любителите на научната фантастика и планетолозите, които планираха да търсят следи от живот на тях с помощта на телескопите TESS и „Джеймс Уеб“.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори