Астрономи видяха задната част на черна дупка. Потвърдиха теорията на Айнщайн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи успяха да погледнат зад черна дупка за първи път и доказаха, че Алберт Айнщайн е бил прав относно това как се държат тези мистериозни небесни гиганти.

Международен екип от изследователи използва мощни рентгенови телескопи, за да изследва свръхмасивна черна дупка на 800 милиона светлинни години в центъра на далечна галактика.

Изследователите видяха обичайните отличителни белези на черна дупка, но също така забелязаха светлина – под формата на рентгенови лъчи – която се излъчва от далечната страна на черната дупка.

Черните дупки се раждат, когато гигантска звезда избухне в свръхнова и след това се срути в себе си. Това образува неразбираемо плътен материал, който поглъща всичко в общата си околност и следователно би трябвало да е невъзможно да се види светлина от гърба на черната дупка.

Общата теория на относителността на Айнщайн обаче прогнозира през 1915 г., че гравитационното привличане на черни дупки вероятно е толкова огромно, че те изкривяват самата тъкан на пространството, усукват магнитни полета и огъват светлината.

В резултат на това теорията на Айнщайн твърди, че трябва да е възможно да се видят светлинни вълни, изхвърлени от далечната страна на черната дупка поради изкривените магнитни полета, действащи като огледало.

Експертите приемат теорията, но досега не бяха в състояние да наблюдават явлението директно. Сега благодарение на съвременните телескопи и разработването на силно чувствителни инструменти това стана възможно.

Дан Уилкинс, астрофизик от Станфордския университет, изучава механиката на това как черна дупка разкъсва атомите и електроните и рентгеновите лъчи, които впоследствие произвежда. След като провери данните, той видя каквото очакваше – рентгенови лъчи изригнаха директно към Земята от ядрото на черната дупка, но също така се появи и неочаквано ехо малко след това.

„Това, казва той, бяха рентгенови лъчи, които бяха изхвърлени в противоположната посока на Земята, но бяха отразени от изкривеното магнитно поле на черната дупка“.

Откритието, публикувано в Nature, отново доказва, че Айнщайн е бил прав, като допълнително подкрепя общата теория на относителността.

„Преди петдесет години, когато астрофизиците започват да спекулират как магнитното поле може да се държи близо до черна дупка, те нямат представа, че един ден може да имаме техниките да наблюдаваме това директно и да видим общата теория на относителността на Айнщайн в действие“, казва проф. Роджър Бландфорд, съавтор на изследването, също от Станфордския университет.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори