Астрономите определиха къде се крие Планетата Х

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Възможно е именно така да изглежда Планетата Х. © NASA
Антония Михайлова

Учени от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика (САЩ) посочиха участък от небесната сфера, където трябва да се търси възможната Планета Х.

По този начин учените още повече стесниха областта на търсене на небесното тяло. Изследването е публикувано на сайта arXiv.org, съобщава New Scientist.

Последните данни свидетелстват, че Планетата Х може да бъде намерена в съзвездие Кит (намира се до съзвездията Овен и Риби) на участък от небесната сфера с радиус 20 градуса. Този регион е няколко хиляди пъти по-голям от участъка, който заема Луната, но неговата площ е по-малка в сравнение с предишните оценки.

Учените стигнали до тези изводи, като анализирали данните от автоматичната междупланетна станция „Ксини“, която изследва Сатурн, неговите пръстени и спътници. Астрономите отбелязват, че посочената от тях област за търсене на Планетата Х по-рано е изследвана в рамките на програмата DES (Dark Energy Survey). За откриване на следи от небесното тяло учените планират внимателно да изучат получените в проекта данни.

В средата на януари тази година учените съобщиха за възможното откриване на Планетата Х зад пределите на орбитата на Плутон. Потенциалната девета планета в Слънчевата система се върти около Слънцето по разтеглена орбита и в наклонена спрямо орбитата на Земята плоскост, с период от 15 000 години.

Отчитайки наличните данни за Планетата Х, други астрономи стигнаха до следните изводи. Радиусът на небесното тяло е 3,7 пъти по-голям от този на Земята. Температурата на неговата атмосфера, състояща се от водород и хелий, е равна на минус 226 градуса по Целзий.

Под газовата обвивка на планетата при температура минус 63 градуса по Целзий е разположен слой от воден лед.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори