Астрономите ще наблюдават близък астероид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL Near-Earth Object Program Office
Антония Михайлова

Астероид с радиус около 50 м ще прелети между Земята и геостационарните спътници, които се намират на орбита около нашата планета. Събитието се очаква през февруари следващата година, потвърдиха учените.

2012 DA14 ще приближи на рекордно близко разстояние и много учени ще се съберат в университета на Централна Флорида в Орландо в петък, 15 февруари 2013 г., за да наблюдават небесното тяло, което ще прелети само на 22 500 км от повърхността на Земята.

Експертите са убедени, че астероидът няма да се сблъска с планетата. Но НАСА е регистрирала вече 4700 потенциално опасни небесни тела, някои от които – с доста внушителни размери. Именно тези обекти гиганти строго се следят от учените.

Умберто Кампинс (Humberto Campins), професор по физика от университета в Централна Флорида, който оглавявал групата изследователи, открили воден лед на астероида през 2010 г., отбелязва, че астероидите хвърлят светлина на ранните етапи от развитието на Слънчевата система. Той е сигурен, че учените трябва да проявяват повишен интерес към такива обекти не само защото може да представляват заплаха, но и като източници на ценни ресурси.

За да се отклонят опасните астероиди от Земята, е необходимо да се изучат техният състав и структура. Сблъсък с планетата на астероид от типа на 2012 DA14 може да нанесе сериозни поражения. По-големите астероиди са още по-катастрофални.

Кампинс и изследователите на планетите от флоридския университет планират да организират среща на учените в Космическия институт на Флорида именно в деня, когато астероидът ще прелети най-близо до Земята, за го наблюдават и да разкажат на обществеността за реалностите и митовете, свързани с тези древни камъни. Учените ще обсъждат и защо изследванията на астероиди са жизненонеобходими. Обществеността също ще има шанса да наблюдава в пряк ефир полета на 2012 DA14.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори