Нова карта на Конската глава

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Jean-Charles Cuillandre (CFHT), Hawaiian Starlight, CFHT
Антония Михайлова

Астрономите от стратосферната инфрачервена обсерватория SOFIA съставиха нова карта на мъглявината Конска глава, известна също като Barnard 33 в светлата мъглявина IC 434.

Серията нови снимки отразява относителната скорост на движение на газовете в мъглявината. Можете да ги видите на сайта на НАСА.

За съставяните на картата учените са използвали спектралните данни, получени от различни точки на мъглявината. Общо картата се състои от 100 снимки, всяка от които съответства на определена величина на Доплеровото изместване на линиите на йонизирания въглерод. С други думи, всеки кадър от анимацията показва какво количество газ в мъглявината се движи с дадена скорост.

Обсерваторията SOFIA представлява модифициран Boeing 747SP, на борда на който има телескоп с диаметър 2,5 метра. Основна част от снимките е направена благодарение на нов уред – терахерцовия детектор upGREAT, който се състои от 14 чувствителни елемента.

Астрономите отбелязват, че преди неговото монтиране за създаването на картата на мъглявината биха били необходими около 200 часа наблюдения. Използването на upGREAT е намалило това време до няколко часа.

Конската глава е разположена в съзвездие Орион, недалече от една от звездите в Пояса на Орион – Алнитак. Тя представлява една от най-известните области на звездообразуване.

Изследователите се надяват, че новата карта ще им помогне по-добре да изучат динамиката на газа и праха в обекта, както и да им даде нови знания за химичния състав на газовия облак.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори