Астрономите видяха Лицето на Бог

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA
Антония Михайлова

Учените са получили нови снимки на далечна мъглявина – своеобразна „космична люлка“, препълнена с горещи млади звезди.

Служителите в обсерваторията Ла Сила в Чили са получили нови снимки на мъглявина, която има форма, подобна на лице, и е създадена от космически скулптор – звездни ветрове.

Както отбелязват астрономите от НАСА, мъглявината NGC 3324, получила благодарение на своята форма прозвището Лицето на Бог, се явява регион на активно звездообразуване.

Този „космически родилен дом“ се намира в съзвездие Кил на около 7500 светлинни години от Земята. Той е препълнен с горещи млади звезди, които светят интензивно в ултравиолетовия диапазон.Лицето на БогУчените, получили снимки с помощта на широкоъгълната камера на телескопа MPG/ESO, поясняват, че преди милиони години запасите от прах и газ в покрайнините на съзвездието са позволили да започне процес по звездообразуване, което е довело до раждането на множество млади масивни и горещи звезди.

Ултравиолетовото излъчване на тези звезди е накарало газовия облак да свети в ярки цветове, а звездният вятър и интензивното излъчване на тези млади звезди са разчистили ивица в него, съобщава Daly Mail.

Една от снимките на мъглявини, направена още през 2012 година, позволява ясно да се разгледа краят на праха и газа, които формират профил на човешко лице, а формираното образувание в центъра на „лицето“ силно напомня на нос.

Цветът на граничната област се дължи на избиване на електрони от водородните атоми под действието на ултравиолетовите лъчи и тяхното връщане на място.

NGC 3324 понякога е наричана мъглявината Габриела Мистрал в чест на поета и Нобелов лауреат от Чили. Това е един от най-младите региони на звездообразуване. Първото поколение новородени сини звезди са се появили преди около 3 милиона години. Учените възнамеряват с помощта на наблюдения на бавно разширяващото се Лице на Бог да изяснят миналото на другите космически обекти.

В същото време някои уфолози смятат, че мъглявината е приела формата на лице не само благодарение на космически процеси.

Според редактора на UFO Sightings Daily Скотт Уоринг на снимката „безспорно е оплешивяващ мъж, но формата на неговия череп напомня издължения череп на извънземен“.

Уоринг отбелязва, че за развитите космически цивилизации не представлява трудност да изменят строежа на всяка мъглявина, „манипулирайки частиците, газовете и други вещества“.

Уфологът дори е на мнение, че откритият космически обект може да се окаже син „галактически пазител“.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори