Атмосферата на Йо колабира

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Освен ледения адски пейзаж и вулканите, една от многобройните причини луната на Юпитер Йо да не става за колонизиране е, че атмосферата й колабира. Всъщност атмосферата се разпада през цялото време.

Според наблюденията на астрономите от Югозападния изследователски институт, публикувани в Journal of Geophysical Research, изглежда, че всеки път, когато Йо попадне в сянката на Юпитер (което се случва за по 2 часа на ден) температурата на повърхността пада и атмосферата, богата на серен двуокис (SO2) започва да спада.

Във времето, в което Йо е на сянка, атмосферата е като спукан балон, покривайки повърхността на луната с тънък слой заледен серен двуокис. Когато Йо попадне отново на слънце, леденият слой се стопява и формира нова атмосфера.

Това потвърждава, че атмосферата на Йо е в постоянен цикъл на разпад и ново формиране, а също и че огромната част от атмосферата е поддържана чрез сублимация (изпарение) на замръзнал серен двуокис, казва един от съавторите в изследването Джон Спенсър. Отдавна подозирахме, че е така, но най-накрая успяхме да го видим.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори