Австралийско момиче преборило левкемия спечели награда за изобретение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

littleBIGidea
Ивайло Красимиров

10-годишно австралийско момиче спечели пътуване до централата на НАСА след като изобрети лесна за ползване превързочна лепенка с „дозатор“ докато минава курс на лечение с химиотерапия.

Бриджит Венерис от Мелбърн спечели състезанието МалкаГолямаИдея с дизайна на проста система, която позволява много по-бързо и лесно развиване на лепящи превръзки. Тя стана най-добър млад изобретател на Австралия.

Чувствам се невероятно, не мислех, че мога да спечеля наградата,

казва Бриджит пред ABC News.

Венерис прави изобретението след като е диагностицирана с левкемия през миналата година. По време на 18-месечния курс химиотерапия тя наблюдава как сестри и пациенти постоянно се мъчат да развиват и разлепват лепящи превръзки.

Вместо да не прави нищо, тя решава да измисли нова, стерилна система, която развива превръзките – технологичен дозатор за лепящи ленти.

След като експериментира с различни дизайни, тя прави прототип, който представя на конкурса.

„Кутията се затваря плътно, за да не позволява попадане на замърсители. Превръзката се съхранява вътре напълно стерилно. Мислех си, че ако никой не направи нещо по въпроса, този проблем ще си стои вечно.“

Новото изобретение не само е лесно за ползване и стерилно, но е и по-добро за околната среда, защото пести от лентите.

Част от наградата е пътуване за Венерис до НАСА, където ще разгледа съоръженията и ще се срещне с някои от инженерите, работещи за агенцията. Вероятно ще получи вдъхновение да направи ново изобретение.

Категории на статиите:
Вдъхновение

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори