Азиатци открили Америка много преди Колумб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Colorado
Антония Михайлова

Бронзови артефакти, открити в 1000-годишна къща на Аляска, свидетелстват, че древните жители на Източна Азия са извършвали пътешествия до Америка много столетия преди континентът да бъде открит от Колумб.

Предметите били открити в местността Изплуващият кит в района на нос Еспенберг, пише Live Science.

Според Оуен Мейсън (Owen Mason) от университета в Колорадо името на мястото е свързано с това, че отдалече то напомня на гренландски кит, който изплува на повърхността. Учените смятат, че находките доказват съществуването на контакти между местните народи с цивилизациите на Изток.

В къщата на нос Изплуващ кит археолозите са открили два бронзови артефакта, един от които може да е използван като катарама или закопчалка. Върху този предмет се е съхранило парче кожа, което е датирано към 600 г. от н.е. Вторият бронзов артефакт вероятно е използван като свирка.

Забележително е, че изделия от бронз в този период не са произвеждани на Аляска. Археолозите смятат, че предметите са изработени на територията на Китай, Корея или Якутия и са били доставени по търговски маршрут на Аляска.

Освен това в дома били открити фрагменти от изделия от обсидиан, чиято химичен подпис съответства на обсидиан, открит в река Анадир в Русия.

Новите археологически свидетелства говорят в полза на издигнатата още преди столетие теория, според която са съществували търговски пътища между Аляска и Източна Азия през Беринговия проток в доколумбовия период.

През 1913 г. антропологът Бертолд Лауфер публикувал в сп. T`oung Pao резултатите от анализи на текстове и артефакти, които свидетелстват за това, че Китай се интересувал от бивни на нарвали и моржове. Те се купували от народите, живеещи североизточно от Китай. Авторът смятал, че част от бивните на моржове може да са добивани на островите в Берингово море, където изобилствало от тези животни.

Някои изследователи също обръщат внимание на сходството между броните, които носели хората на Аляска, Китай, Корея, Япония и Източна Монголия.

© Jeremy Foin/University of California, Davis

През 1930 г. археологът Хенри Колинс от Смитсъниънския институт предприел разкопки на остров Сейнт Лорънс край западния бряг на Аляска. В книгата си „Археология на Сейнт Лорънс“ той написал, че броните са започнали да се появяват на острова преди около 1000 години. Те се състояли от припокриващи се плочи от бивни, кости и понякога желязо.

Генетични изследвания също потвърждават възможността за контакти между жителите на Източна Азия и Новия свят. Много учени смятат, че хората са пристигнали в Америка преди около 15 000 години по мост от суша през Беринговия проток. Този земен мост бил потопен преди около 10 000 години. Но по-нови генетични изследвания сочат, че хората може да се добрали от Източна Азия в Новия свят и в по-късно време.

Беринговият проток не е единственият маршрут, по който хората може да са плавали към Америка преди Колумб. Съществуват убедителни хипотези, че преди 1000 години викингите са населявали части от Канада и дори са установили кратък лагер в Нюфаундленд.

Изследванията също така показват, че приблизително по същото време полинезийците са достигнали Южна Америка, откъдето са взели картофи и евентуално са занесли там пилета.

Една от идеите за откриването на Новия свят преди Колумб гласи, че китайски моряци са плавали директно към Америка, въпреки че тази идея няма научна подкрепа.

Мейсън и екипът му ще представят своите изследвания на годишната среща на Канадското археологично дружество, която ще се проведе от 28 април до 2 май в Нюфаундленд.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори