Откриха легендарните „бели стени” на Мемфис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Руски археолози откриха в Египет легендарните „бели стени“ на Мемфис – първата столица на древното египетско царство, съобщава тв Россия 24.

По такъв начин се увенчали с успех многогодишните разкопки на територията на един от хълмовете, на които се намирал градът. Египтяните вече наричат находката „историческа“. Стените на Мемфис са на пет хиляди години.

От векове учените търсят това, което е останало от Мемфис – първата столица на Египет. Гробници, скулптури и някои крайградски постройки са откривани и преди. Добре са изучени и местните пирамиди, но най-главното – белите стени на древния град – е открито едва сега, на двадесет километра южно от Кайро. Откритието е на руски археолози.

„В хода на разкопките открихме голяма част от стените с огромни бастиони с ширина 11 метра, покрити с много дебел слой разтвор на варовикова основа – разказва Галина Белова, директор на Центъра за египтологични изследвания към РАН. – Очевидно те са представлявали много красиво от гледна точка на местните жители съоръжение.“

Египетските власти вече са нарекли резултата от работата на руските учени „исторически“. В египетското министерство за древността благодарили на археолозите, които работили в доста сложни условия. В наши дни развалините на Мемфис са напълно засипани с пръст, независимо че градът е бил разположен на доста висок хълм, поради което рядко е заливан от водите на Нил.

Но въпреки всички трудности специалистите не възнамеряват да спират дотук. Макар и да признават, че е необходимо да се действа изключително внимателно.

„Не сме прониквали по-надолу, тъй като дълбочината вече е осем метра – коментира Галина Белова. – Направихме само сондаж, при който открихме, че на определена дълбочина се появяват първо артефакти от новото царство, а след това – от древното царство. Което доказва, че тази местност е била заселена от най-древни времена.“

Археолозите практически не се съмняват, че най-интересните находки тепърва са пред тях. Мемфис заема особено място в историята на Египет. Много историци смятат, че той е бил един от най-развитите градове на древността. На негова територия е имало работилници, в които се произвеждали стъклени и фаянсови съдове, както и разнообразни ювелирни украшения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори